Család

Történelmet írtak a szerelmükkel

Alig néhány évtizeddel korábban a jog még bűncselekményként nevesítette azt, ha egy fehér és egy fekete ember összeköti az életét. Egy pár szerelme azonban erősebb volt a paragrafusoknál.

Amikor Grey Villet, a LIFE magazin fotósa 1966-ban felkereste Richard és Mildred Lovingot, a virginiai pár egyáltalán nem vágyott a nyilvánosságra, de mivel ügyükkel épp a legfelsőbb bíróság előtt álltak, nem nagyon volt választásuk. Az általuk elkövetett bűntett annyi volt, hogy Richard fehér bőrű, Mildred pedig fekete volt – és egymásba szerettek. Azokban az időkben azonban Amerika-szerte 17 állam tiltotta a “fajkeveredést”. Mivel Lovingék összeházasodtak, törvényt szegtek, a férfit pedig egy évre börtönbe küldték.

Történelmet írtak a szerelmükkel

Lovingék nem vágytak reflektorfénybe, csak normális életet szerettek volna, családdal, házassággal. Nem csoda, ha egyáltalán nem örültek a fotós felbukkanásának, akinek meg kellett örökítenie az “ügyet” – ami a valóságban dráma volt.

Villet elkészítette a sorozatot, és akkor még nem sejtette, hogy a 20. század polgárjogi mozgalmának egyik legmeghatározóbb történetét örökíti meg. Képeit lehozta a LIFE, Richard és Mildred történetét milliók ismerhették meg. Ahogy az várható volt, a cikk hatalmas port vert fel; és bár továbbra is erősen dolgozott az emberekben a rasszizmus, a LIFE-anyag jó irányba mozdította el a Loving-ügyet: míg a polgárjogi megmozdulások hatására az emberekben pulzált a gyűlölet, a sorozat pont ennek ellenkezőjét sugalmazta, egy csendes, szeretetteljes család életét mutatta be, egy fehér és egy fekete emberét, akik harmonikus összetartozásban tudnak élni. 

Történelmet írtak a szerelmükkel

“Azt hiszem, ők a legerősebb példái annak, hogy valójában miről is szóltak ezek az idők” – nyilatkozta a 2000-ben elhunyt fotós, akinek sikerült elérnie azt, hogy a két meggyötört ember megenyhüljön, egy kis időre letegye páncélját, és beengedje őt az intim szférájába – egy család mindennapjaiba, amelyik történelmet írt.

Richard és Mildred hamar megértették, ha pert nyernek, harcuk nemcsak saját életüket változtathatja meg, de megannyi más emberét is. Ügyük Loving v. Virginia, 388 U.S. 1 (1967) néven véste be magát a jogtörténelembe, mérföldkő lett, a bírósági döntés ugyanis érvénytelenítette a korábban élő 1924-es törvényt, ami tiltotta két különböző rasszhoz tartozó ember házasságát. 

Ötven évvel később ennek a párnak a története inspirálta a Loving című film megszületését. Nézz bele a filmbe, amiben maga a fotós alakja is helyet kapott:

Történetek a múltból az NLCafén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top