Család

Pisi, kaka, hányás – hiánypótló gyermekkönyv született?

Meglehetősen meghökkentő gyermekkönyvet kínálnak a boltokban. Ahogy a címe utal is rá, igazán undi. Hiánypótló irodalom született és könyvből kell megismerniük a pisit, a kakit, a hányást? Erre tényleg szükségük van a gyerekeknek? Nem tudjuk eldönteni.

A mindössze 16 ol­dalas, témájában igencsak meghökkentő kiadvány az emberi test undorító dolgaival gyermeknyelven foglalkozik. Az angliai szerzőpáros gazdagon illusztrált gyermekkönyvéből a kicsik mindent megtudhatnak a fülzsírról, a kakiról, pisiről, de még a hányásról is azzal a céllal, hogy ezekről a kevésből hangoztatott dolgokról is képbe kerüljenek.

A gyerekek – és vélhetően a felnőttek – többsége is Az igazán undi testkönyvből tudhatja meg például, hogy a pisit egykoron száj­öblítésre használták az emberek, vagy a hányást nem szabad visszatartani, mert különben az orron keresztül távozik. A könyvet nyitható ablakokkal is gazdagították, amelyek bőségesen részletezik a kakitípusokat, nem feledkezve meg arról sem, hogy a világ eddigi leghosszabb végterméke nyolcméteres volt. A sebekről szóló részben a vart piszkálgathatják a kicsik.

Baky Ildikó gyermekpszichológus a Borsnak mondta el, hogy a kiadvány tabutémákat boncolgat. “Kissé furcsa, hogy egy ilyen könyv született. Ezekről a dolgokról a felnőttek nem nagyon beszélnek, de az óvodások kíváncsiak, és természetesen rákérdeznek. Vi­szont hamar tisztába kerülnek velük, ebből kifolyólag nem biztos, hogy van létjogosultsága egy ilyen műnek.”

Nos, mindenki döntse el maga…

 

Pisi, kaka, hányás - hiánypótló gyermekkönyv született?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top