Család

Egyre több gyerek lóg az iskolából

Annak ellenére, hogy a lógós diákoktól megvonják a családi pótlék kifizetését, az általános iskolások közül mégis többen hiányoztak az elmúlt tanévben igazolatlanul az órákról, mint a korábbi években. Leginkább a hetedikesek és a nyolcadikosok hanyagolják a tanulást, és járnak inkább az iskola mellé.

Miközben évek óta megvonják a családi pótlék kifizetését azoktól a családoktól, ahol a gyerek 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul egy évben, a felmérések szerint mégis egyre több általános iskolás gyerek lóg a tanítási órákról.

Tény, hogy az elmúlt öt év alatt közel a felére csökkent azoknak a diákoknak a száma, akiktől az iskolai hiányzás miatt megvonták a családi pótlékot. A helyzet ugyanakkor az általános iskolások körében csöppet sem javult. A borsodi és a budapesti gimnazisták már valóban kevesebbet lógnak, de az a fiatalabb diákokra már nem igaz. Az idén júniusban lezárt elmúlt tanévben összesen 52 370 gyermek hiányzott igazolatlanul az általános iskolából, egy évvel korábban ez a szám még 51 370 volt.

A legtöbb gyerek a hetedik és nyolcadik osztályból lóg, míg a legkevesebb igazolatlan hiányzást az első három évfolyamon regisztrálták. Megyénként is hatalmas a különbség.Toronymagasan vezet Borsod-Abaúj-Zemplén megye a 8464 hiányzó diákkal, de kiemelkedően sok gyerek blicceli el a tanítási órákat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is (5770 fő). Érdekes, hogy Nyugat-Magyarországon szinte nincsenek iskolakerülők. A legjobb eredményt mutató Vas megyében alig 390 gyermek hiányzott legalább egy órát papír nélkül – írja a Magyar Nemzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top