Család

Győztek a meleg apák Izraelben

Eddig más szabályok vonatkoztak a heteroszexuális és a homoszexuális párokra, ha az egyik tag nem izraeli volt, de állampolgárságot akart szerezni.

Döntött az izraeli államügyész, Aviháj Mendelblit: ezentúl ugyanúgy juthatnak állampolgársághoz a heteroszexuális és a meleg házaspárok külföldi tagjai.

A Jediót Ahronót című újság honlapja megjegyzi, hogy eddig a meleg párok külföldi tagjának hét évet kellett várnia az izraeli állampolgárság elnyerésére, de a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés nyomán az államügyész azonos eljárást határozott meg a melegek és a heteroszexuálisok számára.

via GIPHY

Korábban a melegeknek hét, míg a heteroszexuális házasságban élőknek csak négy évet kellett várniuk az állampolgárság elnyerésére, és a melegeknek le kellett mondaniuk másik állampolgárságukról is. 

A meleg apák szervezete fordult az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb jogi grémiumhoz, a döntést pedig “az azonos nemű párok elleni felháborító megkülönböztetés végének, hatalmas győzelemnek” értékelték. 

Az új szabályozás egyben megkönnyíti a félig külföldi meleg párok számára az örökbefogadást is, mert a béranyák segítségével szülővé váló meleg párok gyermekei automatikusan izraeli állampolgárságot kapnak, és ezentúl az állampolgárság rövidített megszerzésével lényegesen kevesebbet kell majd várniuk annak elismerésére, hogy mindketten a gyermek jog szerinti szülei.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top