Család

Zoli robot segít, ha nem tudod, hogyan keveredj ki a bajból

Hétfőn mutatják be azt a hiánypótló színdarabot, melyben a Csodálatos Zoli robot segít megérteni a gyerekeknek, hogy mit tehetnek, és mi az, amit semmilyen körülmények között nem tehetnek meg velük mások.

Az előadás a MONDO kártya színpadra vitt változata. A MONDO egy olyan kártyajáték, amelyet a TASZ a Csillagház Általános Iskolával közösen fejlesztett. 10 tipikus vészhelyzetet mutat be, és megmutatja, hogy mit tehet akár a legsúlyosabban fogyatékos személy is azért, hogy kikeveredjen a bajból. A játék abban segít, hogy a gyerekek már az iskolában megtanulják a jogaikat, hogy aztán felnőttként képesek legyenek magukat megvédeni. Bár a MONDO sérült tanulók számára készült, a játék minden tíz év feletti gyereknek fontos tanulási segédeszköz.

A hétfői darab főszereplője Zoli robot, aki egy csodálatos kis lény, mindössze egy “hibája” van: nem működik rendesen a beszédchipje – és ez bizony probléma például egy Star Wars castingon. Főhősünk, aki sok viszontagság árán, jó és rossz, szép és nehéz helyzeteket átélve végül megtalálja barátait, társát és helyét a világban, elmeséli történetét a gyerekeknek.

Az előadás egyaránt szól fogyatékos és ép gyerekeknek, sőt ez a koncepció alapja: egy nagy, közös, interaktív játék a tíz éven felüli korosztálynak. A cél kettős: az együttes időtöltés segíti a gyerekek empátiájának erősítését és egymás elfogadását, miközben a történet megismerteti a közönséggel az őket illető alapvető jogokat.

A Csodálatos Zoli robot című előadás rendezője az Aranyélet második évadának főgonoszát alakító Végh Zsolt, főszereplője pedig Kálmánchelyi Zoltán szín- és pantomimművész. Az előadással a TASZ a tervek szerint 2017-ben turnéra indul; a cél az, hogy a darabbal vidéken is számos színházban, művelődési központban vagy akár iskolai tornateremben találkozhas­sanak az érdeklődők. 

A szervezők azt szeretnék, ha a MONDO kártya minden iskolában ott lenne, és további céljuk támogatókat találni ahhoz, hogy a MONDO színdarabot 2017 legalább tíz alkalommal elő tudják adni.

Az első előadás tehát december 19-én látható a Gödör Klubban. Az előadás ingyenes, de regisztrálni ajánlott a mondo@tasz.hu-n.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top