Család

Ajánlom, hogy nézz a hátad mögé! – lelki terror, zaklatás és tehetetlenség

Eddig én is megdöbbenve olvastam azokat a híreket, amelyek arról szóltak, hogy mennyire tehetetlennek érzi magát egy ember, akit a volt házastársa, párja terrorizál. Mindig azt mondtam: én azonnal a rendőrségre mennék, aztán feljelentés és bíróság... Amikor azonban ilyen helyzetben találtuk magunkat az édesanyámmal, rájöttem, hogy tényleg sakk-matt helyzet ez.

A szüleim másfél éve váltak el, édesanyámmal tartom a kapcsolatot, apámmal azonban semmilyen szinten nem szeretnék kommunikálni, találkozni, így döntöttem. Ehhez egyébként nem kell különösebb ok, de természetesen nem makacs gőg vezérelte az elhatározásomat, hanem az, hogy egy agresszív, sokszor félelmet keltő, iszákos ember. Ő azonban időről időre feltűnik az életünkben, van, hogy 10-15 nem fogadott hívást jelez a telefonunk néhány óra alatt, jönnek a “nem túl kedves” üzenetek és a zsaroló, fenyegető hívások. A lényeg, mindig ugyanaz: “Nekem jogom van veled és anyáddal beszélni….Ha nemet mondasz, nézz a hátad mögé!”

Elmondhatod te újból és újból, a legnagyobb nyugalomban, hogy “nem szeretnélek látni”, hogy bántott, hogy nyugalmat szeretnél az életedbe, és ehhez jogod van, hogy anyáddal elváltak… Ő ezt nem fogadja el. És minden visszautasítástól agresszívabb lesz, ha pedig a kisujjadat adod, mondjuk havi egy hívás, akkor a karodat akarja (egy beszélgetés után tizenötször visszahív, mert mondjuk másra is szüksége lenne…) És igen, ez ilyenkor egy sakk-matt helyzet. Egy olyan lelki teher, amit nehéz cipelni, de még nehezebb megszüntetni.

Mert elmehetsz a rendőrségre, tehetsz feljelentést, bemutathatod a telefonbeszélgetéseket, a híváslistákat, az üzeneteket, aztán mehetsz szembesítésre, kihallgatásra, bíróságra, hogy majd a végén kapjon valami minimális pénzbüntetést, és ez az egész – ha olyan az illető személyisége – olaj lehet a tűzre, aminek köszönhetően még agresszívabb lesz, úgy érzi, nincs mit veszíteni, és a szavakat felváltathatja a tettlegesség… Órákat beszéltem több rendőrrel is, akik elmondtak minden lehetőséget, de a legvégén mindig azt az eredményt láttam, hogy a zaklató személyiségétől függ, hogyan reagál egy feljelentésre, és egy tárgyalást követően sem fogják évekre börtönbe dugni, hogy nekem nyugalmam legyen. Az ember kérhet távol tartási végzést – elsőre 30 naposat –, de nagyon sok, részletes bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a minimális büntetést megkapja. És apámat ismerve, nem fog leállni.

Megpróbáltam neki újra és újra elmondani, hogy miért nem akarok vele találkozni, lecseréltem sokszor a számomat (úgyis megtudja), letiltottam a számát, de a módot megtalálta, hogy folytassa a zaklatást (pl. eljött a lakásomhoz). Gyűjtögetem a bizonyítékokat, aztán néhány hónapos csend után, minden kezdődik elölről. És rendőrt hívhatok, ha megpróbálja megvalósítania  fenyegetéseit. Persze kérhetem mediátorok segítségét is, hogy  mit vált ki az belőle, nem tudom…

Miközben fontos, hogy ne tudjon lenyomni a “szeretet jegyében” a zaklatód, folyamatosan attól tartasz, hogy nem ront-e a helyzeten, ha elindítod a pert. Nem lesz-e agresszívabb a zaklató? Látszólag ezernyi megoldás van, de gyakorlatilag nagyon kevés hatásos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top