Család

Nagycsaládosok igényelték a legtöbb csok-ot

Egyre népszerűbb a csok a nagycsaládosok körében. 2016-ban már több mint 110 ezer család érdeklődött a bankoknál az otthonteremtési kedvezmény feltételeiről, 23 ezren szerződést is kötöttek. Összegszerűen pedig a három vagy több gyermeket nevelők kapták a legtöbb támogatást.

Egyre több nagycsaládos igényel családi otthonteremtési kedvezmény, az eddig igényelt teljes összeg több mint fele a többgyermekes családokat segítette.

Tavaly már több mint 110 ezer család érdeklődött a bankfiókokban a csokról, 25 ezer kérelmet be is fogadtak a pénzintézetek, ebből 23 ezer szerződést már megkötöttek, összesen 66 milliárd forintos összegben.

A befogadott kérelmek kétharmada használt lakás vásárlására vonatkozott, harminc százaléka új lakás építésére vagy vásárlására, a fennmaradó 3 százalék pedig a meglévő otthon bővítésére.

A három- vagy többgyermekes családok új ingatlanra igényelhető 10 millió forintos csok összeget 4800 család kérte eddig. Számuk az összes igénylő ötöde, mégis a támogatás kiugró mértékű, ugyanis ők több mint 42 milliárd forintot kapnak, vagyis a teljes összeg 56 százaléka ezeket a családokat segíti.

A csok 2015. júliusi bevezetése óta már 36 ezer család vette igénybe a támogatást, 87 milliárd forint összértékben, vagyis egy család átlagosan 2,4 millió forintot kapott  írja a Magyar Idők egy minisztériumi háttérelemzésre hivatkozva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top