Család

Kedves szülők, nem hívhatjátok a gyereketek Zionnak, sem Bogicának!

Júliusi döntései során a Magyar Tudományos Akadémia néhány keresztnevet nem talált támogatásra méltónak. Ezek között van olyan elutasított utónévötlet, amelyet teljesen megértünk, egyes nevek esetében viszont nem teljesen világos, hogy mi lehetett a probléma.

Minden évben nagyjából száz új keresztnevet fogad el a Magyar Tudományos Akadémia, és közel ugyanennyi lehet az elutasított utónevek száma is. Havonta nagyjából 30-40 javaslat érkezik az MTA ötfős szakmai bizottságához, amely egy meghatározott szempontrendszer alapján bírálja el, hogy melyik az a keresztnév, amely aztán az anyakönyvbe is bekerülhet. 

Gyakran az engedélyezett nevek is ugyanolyan meglepőek, mint a nem támogatottak, ezúttal azonban az utóbbi kategóriából került nyilvánosságra egy rövid lista. 

Kedves szülők, nem hívhatjátok a gyereketek Zionnak, sem Bogicának!

2017 júliusában az MTA a véleményezni kért nevek közül elutasította például a Ziont (férfi), a Kriegert (férfi), az Amraát (női), a Mercedest (női) és a Máriaterezát (női) is. Valamit valószínűleg azért nem támogatott, mert a névnek nem volt magyaros az írásmódja (lásd: Oliver, Jennifer vagy az olaszoknál népszerű Andrea, mint férfi név), de a listában akad olyan is, ami tényleg elég furán hangzik: ilyen például a Walburga (női).

Ugyanakkor találtunk néhány olyan nevet is, amit nyugodt szívvel adnánk bármelyik gyereknek, mégis tiltólistás lett: első ránézésre például nem értjük, hogy mi lehetett a baj a Bogicával vagy a Zselizzel (női).

A nevek Excel-tábláját a Zoom.hu osztotta meg itt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top