Család

Százezer ember diákhitelét engedhetik el

Egy gyereknél még csak felfüggesztik a hitel törlesztését, háromnál viszont az egészet elengedik.

Mintegy százezer nőt érinthet az a kormánydöntés, amely szerint gyerekvállalás esetén fefüggesztik, illetve elengedik a diákhitel-tartozást – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára csütörtökön reggel az M1-en. 

Az első gyerek születése esetén 2018. január 1-jétől három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, két gyereknél elengedik a felét, háromnál pedig a tartozás teljes összegét.

A felfüggesztést és a tartozás elengedését 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de a kedvezmény már a várandósság harmadik hónapjától igényelhető, illetve örökbefogadott gyerek esetén is érvényesíthető. A kedvezménybe a már meglevő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van gyerek, de megfogan a második, akkor a tartozás felét elengedik.  

A felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető. A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem nő, és ha valakinek mindkét típusú diákhitele van, akkor eldöntheti, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt – ismertette az államtitkár.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top