Család

4 meghűléses tünet, amit gyógynövényekkel is kezelhetsz

A természet patikájából számtalan betegség és az azokkal járó kellemetlen tünet orvosolható – így például azok is, amelyek az őszi és téli időszakban megjelenő vírusos eredetű megfázásokkal járnak. Lássuk, milyen gyógynövényeket használhatunk köhögésre, torokfájásra, orrdugulásra és orrfolyásra!

Köhögésre Dél-afrikai Muskátlit

Egy ősi gyógynövény megfázásos tünetek enyhítésére a dél-afrikai muskátli, amely hatékony vírusölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A meghűléssel járó köhögésre javallott az alkalmazása, de a megfázás minden más tünetét (orrfolyás, orrdugulás, torokfájás) is enyhíthetjük vele.  A dél-afrikai hagyományok immunerősítőnek is tekintik.

Torokfájásra zsálya

A zsályát legtöbben fűszerként használják, pedig nem csak különleges aromája, hanem kiváló gyógyhatásai is vannak. Torokfájás esetén például a gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális tulajdonságai miatt a belőle főzött tea látványosan enyhíti a kellemetlen tüneteket, és segít átvészelni a meghűléses időszakot. A mezei, a kerti és az orvosi zsálya egyaránt hatékony gyógynövény, amelynek nyáron leszedett és kiszárított részeiből 1 púpozott evőkanálnyit kell adagolnunk egy csésze teához. A zsályát forró vízzel leöntjük, 5-8 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Reggel és este 1-1 csészével igyunk meg belőle!

Orrdugulás ellen fokhagyma

A nátha kifejezetten zavaró „mellékhatása” az orrdugulás, ami ellen a legtöbben gyorsan ható orrcseppeket vetnek be. Mivel ezek használta hosszú távon azonban nem egészséges,  inkább próbáljuk meg természetes gyógymóddal orvosolni a problémát. Erre a célra a legalkalmasabb növények egyike a fokhagyma, amelynek közismerten erős antibakteriális hatása van, ezért képes megszüntetni az orrdugulást. Fontos, hogy a megfelelő hatás érdekében nyersen fogyasszuk el – ezzel egyébként nem csak az orrfolyást enyhíthetjük, hanem a torokfájást, és köhögést is. Mézzel keverve még jobb a hatása!

Orrfolyásra eukaliptusz olaj

Az orrfolyás ellen nem csak papír zsebkendőt érdemes magunk mellé készíteni, hanem egy kis eukaliptusz olajat is. Ez ugyanis gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően kitűnő ellenszere a legtöbb megfázásos tüneteknek, így például az orrfolyásnak is. Naponta egy-két alkalommal érdemes használni a problémás időszakban a következő recept szerint: cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszos illóolajat egy tál meleg vízbe, majd terítsünk a fejünkre törölközőt, és hajoljunk a tál fölé, és lélegezzünk mélyeket a felfelé szálló gőzből öt percen át.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top