Család

Segíthetne a devizahiteleseken egy új jogszabály

A devizahitelesekről, a kilakoltatásról, a kilakoltatási moratóriumról beszélt a Magyar Időknek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. Szerinte el kellene gondolkodni nálunk is az elsétálás mint jogi fogalom bevezetésén.

Nem minden devizahitelest sikerült megmenteni, többen kerültek és kerülnek most is olyan helyzetbe, hogy hiába árverezték el a házukat és minden egyéb vagyonukat, mégis milliókkal maradtak adóssal a banknak. A végrehajtói kar elnöke szerint érdemes lenne Magyarországon is elgondolkodni a tengerentúlon alkalmazott elsétá­lási jog bevezetésén.

Az eljárás lényege, hogy ha az adós minden vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett bizonyos feltételek mellett mentesül a megmaradó adósságának megfizetése alól.

Természetesen ez Magyarországon csak szigorú feltételek mellett tudna működni, például csak korábbi devizahitelesek esetében lehetne alkalmazni, és azok esetében, akik a banki hitelüket legalább részben megpróbálták törleszteni, miközben minden más fizetési kötelezettségüket teljesítették. 

Az új szabályokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazhatnák, így az adósoknak a lakásuk elvesztésével ugyan számolniuk kéne, de legalább a hitel maradéka nem maradna a nyakukon – mondta Schadl György a Magyar Időknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top