Család

Szüleitől kaphatta el a szamárköhögést a két fertőzött újszülött

A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség – mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

A két megfertőzött újszülött valószínűleg valamelyik felnőtt családtagtól kaphatta el a betegséget.

Póta György az M1-en elmondta, Magyarországon az 1950-es évek óta kötelező védőoltás van a szamárköhögés (pertussis) ellen. Az első oltást két hónapos korban kapják a gyerekek a DiPerTe kombinált oltás keretében, és az ismétlődő oltássorozat a fiatal felnőttkorig nyújt védettséget.

beteg baba (forrás: Mendil / BSIP)

Illusztrációnkon egy beteg baba (forrás: Mendil / BSIP)

A szamárköhögés bakteriális eredetű, cseppfertőzéssel terjedő, csillapíthatatlan, erős köhögéssel járó megbetegedés.
A fertőzés antibiotikummal, köhögéscsillapító készítménnyel gyógyítható, nem halálos betegség, azonban az erős köhögési rohamok az újszülötteket, csecsemőket kifáraszthatják, s ennek komoly következményei lehetnek.

Tavaly harminc igazolt szamárköhögéses esetet regisztráltak Magyarországon, Póta György azonban hozzátette: mivel a lakosság oltva van a betegség ellen, ezek a szórványos esetek nem okozhatnak komoly járványt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top