Család

Jegesmedvebocs született Nagy-Britanniában, 25 év óta először

Huszonöt év után először született jegesmedvebocs brit földön. A skóciai Kincraigben lévő vadállatparkban karácsony előtt ellett meg az anyamedve, Victoria.

Huszonöt év után először született jegesmedvebocs brit földön. A skóciai Kincraigben lévő felföldi vadállatparkban karácsony előtt észlelték a gondozók Victoria kölykének megszületését. Utoljára 1992 decemberében egy yorkshire-i állatparkban születettek jegesmedveikrek Nagy-Britanniában.

A skóciai állatparkban négy jegesmedve él. Arktos, az egyik hím még tavasszal párosodott Victoriával.

„Először egy héttel karácsony előtt hallottuk a sokat ígérő hangokat, amelyek egészen újévig folytatódtak. Mivel nem látunk bele a kölykedződobozba, nem lehetünk biztosak abban, hogy Victoriának egy vagy több bocsa van, de a születést megerősíthetjük” – idézte Una Rchardsont, a park húsevő állatokért felelős gondozóját a BBC News.

„Miközben határtalanul örülünk, nem akarunk idő előtt ünnepelni, mivel a jegesmedvebocsoknak magas a halálozási arányuk életük első heteiben fejletlen immunrendszerük miatt, és mert az anyának ekkor igen nagy szüksége van az elvonultságra, és ha bármi megzavarja őt, az a kölyök megölését vagy elhagyását eredményezheti” – magyarázta az illetékes.

Figyelni fogják Victoriát, és nagyon remélik, hogy a legjobb hírekkel állhatnak elő, amikor március tájékán előjön bocsával – tette hozzá.

A jegesmedvék március és június között párzanak, a nőstény november, december tájékán hozza világra egy vagy két kölykét.

Az újszülött bocs vak, mintegy 30 centiméter hosszú, és alig nagyobb egy tengeri malacnál. Egy hónapos korában nyitja ki szemét.

Victoria a németországi Rostocki Állatkertben született 1996-ban, hozott már bocsot világra, 2008-ban a dániai Aalborg állatkertjében, ahonnan 2015 márciusában érkezett Skóciába. Az apa, Arktus a bécsi állatkertben született 2008-ban, és a hannoveri állatkertből érkezett a skót állatparkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top