Család

Vagyok-e olyan jó, mint a testvérem, aki vér szerinti gyerek?

Vajon milyen lehet az élete annak, aki abban a tudatban nő fel, hogy őt egy másik nő szülte, nem az, akit az édesanyjának tekint? Milyen érzés lehet felnőtt fejjel ismerni meg a testvéredet? A származásodat, a gyökereidet... Három kisfilm következi, melyek az örökbefogadás és örökbe adás körül máig lebegő tabutémákat feszegetik.

Aki rendszeresen olvassa az NLCafét közületek, az tudja jól, hogy nagyon sokat foglalkozunk az örökbefogadás témájával. Amikor egy család az örökbefogadás mellett dönt, az nagyon szép misszió, de a kívülállók általában bele sem gondolnak, hogy ez hosszú távon milyen következményekkel, milyen feladatokkal jár, és mennyire bonyolult dinamikákat indít be az örökbefogadó szülők, a gyerek és ha vannak vér szerinti gyerekek, akkor az ő lelkükben is.

És amibe még nehezebben gondolunk bele, az az édesanya szerepe, aki úgy döntött, hogy örökbe adja gyermekét. Könnyű ilyenkor ítélkezni. Abban egyébként is nagyon jók vagyunk… Pedig adódhatnak élethelyzetek, amikor ez lehet az érkező baba számára a legjobb megoldás.

Dubinyák Réka – akinek a nevét az ÖregHarcos-kisfilmek óta ismerhetitek – az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület számára készített most három rövidfilmet, amelyek az örökbefogadást dolgozzák fel három szemszögből. A készítők a filmekkel azt szerették volna elérni, hogy ne legyen tabu a téma, és az emberekben oldódjanak fel a témával kapcsolatos feszültségek, sztereotípiák.

én, Te, ők

Milyen lehet 28 év elteltével újra találkozni a testvérünkkel? Az első dokumentumfilmben szereplő fiatalember élete magában foglalja az örökbefogadottság és a roma származás dilemmáit. Péter elmeséli, mi játszódott le benne, miután tudatosult benne, hogy örökbefogadott gyerek. Azt is elmondja, mit jelentenek számára a gyökerei, és megérezhetünk egy picit abból a különleges kapcsolatból ami nemrég megismert nővéréhez fűzi. Arról, hogy hogyan éli meg identitását, így beszél:

Mintha egy hidat tudnék képezni az örökbefogadó és az örökbe adó, illetve a cigány és a magyar, a szülő, aki felnevelt és a szülő, aki megszült között. Talán ez az én feladatom, és ezért járom ezt az utat. 

én, te, Ők

A második dokumentumfilmben a testvér szemszögéből láthatjuk a mindennapokat egy olyan nagycsaládban, ahol a vér szerinti gyerekek mellett nevelőszülőként három Down-szindrómás gyermeket is nevel apa és anya. Amit mások lehetetlennek gondolnak, azt ők feladatnak, nem akadálynak, hanem erőpróbának tekintik.

Én, te, ők

A harmadik kisfilm fikció, ezért ki is lóg a sorból. Egy lehetséges forgatókönyvét mutatja meg annak, hogyan juthat el egy kismama az örökbe adásig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top