Család

Nyílt levél: ismét kifakadt egy édesanya az oktatási helyzet miatt

Két tizenhárom éves kislány édesanyja tette ki az alábbi posztot a közösségi oldalára. Arra keresi a választ, miért nem változik az oktatás, és attól fél, hogy a gyerekei jövője komoly veszélybe kerül.

Nemcsak a bejegyzés, de a válaszok is igencsak elgondolkodtatóak, többek között egy pedagógus is elmondja a véleményét.

„Kedves Barátaim!

A véleményetek szeretném meghallgatni. A gyerekeinkről és az oktatásról kérdezlek benneteket.

Pártállás nélkül, nem csepülve jobb és baloldalt, a gyerekeink jövője aggaszt. Mi történik itt? Falfehér, stresszes, boldogtalan, önbizalom nélküli vagy túlontúl önbizalommal telt, de semmiképpen nem normális az a generáció, ami a szemünk láttán úgy nő föl, hogy mi tehetetlenül nézzük! Mert nincsen mit tenni. A tanárokat nagyon sajnálom, mert nem lehetnek pedagógusok, csak agyonhajszolt, az oktatási kritériumoknak megfelelni kényszerülő gépezetek. Mi lehet az oka ennek? Van valaki, aki mellőzve a politikai sárdobálást tud erre ésszerű magyarázatot adni? A gyerekeim táskája olyan nehéz, mint a kő! Hajlott háttal cipeli minden gyerek, a kicsi is. Nyolc-kilenc tanóra, utána kötelező sport és tonnányi felesleges tanulnivaló! Van, hogy még éjjel is tanulnak – tizenhárom-tizennégy évesen!

Aztán mehetnek Londonba! Tudja valaki a választ?”

És akkor jöjjenek a poszt alatti legérdekesebb hozzászólások:

„Most olvastam a hírt, hogy a nagy áruházláncok, mint pl. Aldi, Lidl, Spar, stb. megemelik a béreket. Egy kezdő eladó bruttója az Aldinál 272 ezer forint plusz cafeteria, tíz év gyakorlattal már 352 ezer plusz cafeteria. Ezeknek az állásoknak a betöltéséhez egy érettségi elég. A magasabb képesítést igénylő pozíciók, mint pl. menedzsment, logisztika, stb. nyilván jóval több pénzzel járnak. Egy üzletvezető valószínűleg fél millát vagy többet is hazavisz havonta. Én húsz éve tanítok, van két diplomám, továbbképzésekre járok, egyebek, és Állambácsi ezek után a munkámat bruttó 255 ezer forintra értékeli. Ez nettó 170 körül van. Persze a régi fizetéshez képest ez nagyon jó, de ma Magyarországon az átlag nettó kereset 202 ezer forint, ha jól emlékszem. Képzeld el, ha én húsz év után kapok ennyit, mennyit kaphat egy friss diplomás… Most láttam azt is, hogy egy pedagógus csoportban valaki azt írta, ő most fog diplomázni, de nem akar a pályán elhelyezkedni, mert egyszerűen nem tud megélni, egzisztenciát kialakítani, családot alapítani a kezdő gyakornoki fizetésből. Ha ez így marad, és nem lesz változás, nem adok húsz évet, és ki fognak ürülni a tanári szobák.”

De a fizetést még benyelnék sokan, ha nem volna az a csomó vegzatúra, amin kötelezően át kell esni minden tanárnak. Portfóliót kell írni a diplomához, aztán két év gyakornoki idő után a ped 1-hez, aztán a ped 2-höz. Kb. semmi értelme, mert csak arra nem jó, amire kitalálták: hogy az alkalmatlanokat kiszűrje a pályáról. Az alkalmassági szűrést felvételinél kéne megcsinálni, hogy már az egyetemre se kerülhessen be olyan, aki nem való tanárnak. Nem szabadna kérdésesnek lenni, hogy pályára való-e az, aki diplomát kap. Ha nem odavalók is kaphatnak papírt, akkor nem jó a tanárképzés. Kétévente önértékelést kell írni, ami szintén csak arra jó, hogy az időt rabolja. 22 a heti kötelező óraszám, de ha e fölött tanítasz, csak a 26 feletti órákat fizetik ki. Szóval, ha van heti 4 túlórád, vagy akár csak 1, azt ingyen tartottad meg.”

„Gyakorlatilag elveszik a gyerekek jövőjét és egyben a gyerekkorát is!  A szememben ez a legnagyobb bűn!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top