Család

„Ne fogadj el tanácsot olyantól, akivel nem szívesen cserélnél!” – édesanyák örökbecsű mondatai

Sok tanácsot kapunk életünk során, de a legönzetlenebbet mindig az anyukánktól. A következő leckéket édesanyák adták, és általuk örökre megváltoztatták gyermekük életét.

A sors sokszor szembesít megpróbáltatásokkal és olyan emberekkel, akik le akarnak húzni, és csak mérgezik az életünket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk teljesen magunkba zuhanni. Nekem a legnehezebb helyzetekben mindig édesanyám tanácsai segítettek, hogy felálljak, és legyen erőm elérni a céljaimat. „Higgy magadban, bármire képes vagy!” – mondta sokszor. Az egyik legnagyobb ajándékot kaptam tőle: önbizalmat, ami a mai világban létfontosságú.

A következő történetek életre szóló ajándékok édesanyáktól, amiket érdemes megszívlelni.

Ismerd be, ha hibázol és viseld a következményét!

Egyik nap a ház körül szaladgáltam, azt játszva, hogy versenyautó vagyok. Minden egyes körnél javítani akartam az időmön. Az egyik körnél azonban túl hamar vettem be a kanyart, és nekivágódtam a falnak. Sírtam és dühös voltam. Egyszer csak bejött anyukám és kérdezte mi történt. Én elpanaszoltam neki, és vártam, hogy megvigasztaljon. „Haragszol a falra?” – kérdezte. Bólogattam. „Akkor kérj bocsánatot a faltól! – folytatta. – Az a fal csak áll ott békésen, ami a dolga. Neki kellene rád dühösnek lennie, amiért belerohantál.” Kipirosodott szemmel magam elé motyogtam: „Bocsánat fal, hogy beléd rohantam.” Ebből az esetből életem legfontosabb leckéjét tanultam meg.

Ismerd be, ha hibázol, és viseld a következményét. Nem panaszkodhatsz annak a döntésnek a következményeire, amit te választasz. Ugyanakkor engedd meg magadnak, hogy hibázz.

Azóta lefutottam a leggyorsabb kört anélkül, hogy bármibe beleütköztem volna a házban. Nem nyerhetsz, ha nem tudsz elbukni.

Ne fogadj el tanácsot olyantól, akivel nem szívesen cserélnél!

Olyan ember voltam, aki annyira aggódott mások véleménye miatt, hogy ez lett a félelmeim legfőbb forrása, és meggátolt abban, hogy új dolgokba kezdjek. Rengeteg jó ötletemet és gondolatomat temettem el a társaim rosszallása miatt, mígnem egy napon anyukám odaállt elém, és ezt mondta: „Rengeteg dolgot fogsz még tanulni az életed során, és rengeteg emberrel fogsz még találkozni. Néhányan inspirálni fognak és jól fogod magad érezni mellettük. A többség viszont semmi mást nem fog csinálni, mint kritizálni az ötleteidet és a gondolataidat. Megpróbálják lenyomni az ambícióidat és rossz tanácsot adni neked.”

A legtöbb esetben abban is tanácsot fognak neked adni, amihez egyáltalán nem értenek, vagy nincs hozzá közük. Félrevezetnek és megingatnak önmagadban. Ezért jegyezd meg jól: sose fogadj el olyantól tanácsot, akivel nem cserélnél szívesen!

Az emberek imádnak kritizálni és tanácsot osztani. Ilyen világot élünk. Ha a kritika építő jellegű, az lehet inspiráló. Gyakran viszont abból ered, hogy idegesítő, ha valaki másképpen gondolkodik, és az okoskodók vissza akarják őt rántani a saját szintjükre.

Állj meg a saját lábadon, aztán ráérsz utána dönteni arról, férjhez mész-e!

Még 10 éves korom előtt a házasság gondolata volt a legnagyobb rémálmom. Az oka az volt, hogy nagyon erősen kötődtem édesanyámhoz, és még a különválás gondolata is elborzasztott. Egyik nap úgy döntöttem megosztom vele a félelmeimet, és megkérdeztem: hogyan élhetnék anélkül, hogy férjhez kelljen mennem? Fejben már felkészültem a vitára, és gondolatban többször lejátszottam, hogyan fogok érvelni az álláspontom mellett. A fejembe vettem, hogy soha életemben nem megyek férjhez. Legnagyobb meglepetésemre, édesanyám mosolygott és ezt mondta:

Tanulj, dolgozz keményen, és nőj fel, hogy meg tudj állni a saját lábadon anélkül, hogy másra kelljen támaszkodnod. Aztán eldöntheted, hogy mikor, hogyan és kivel szeretnéd összekötni az életedet. Ha szeretnéd!

És attól a naptól kezdve megszűntek a rémálmaim.

Aki mindig a saját igazát erőlteti, egyedül marad

Apukám, a bátyám és én erős személyiségek vagyunk. Annak ellenére, hogy szeretjük egymást, gyakran vannak nézeteltéréseink. Ezek olykor heves vitákhoz vezetnek. Az egyik ilyen alkalommal anyukám közénk állt és ezt mondta: „Mi a fontosabb, a saját igazatok vagy a kapcsolatotok?” Ez teljesen felnyitotta a szememet. A viták gyakran csak arról szólnak, hogy megnyerjük a csatát, és elismerjék az igazunkat. Ez pedig nyomot hagyhat a kapcsolatainkon. Te hagynád, hogy valaki megváltoztassa, amiben hiszel? Valószínűleg nem. Tudni az igazságot soha nem lehet, csak a saját szempontodat. Ahelyett, hogy azt kiabálnánk Nincs igazad! Ez így van!, mondjuk azt: Én így érzem. Óriási különbség! Ha mindig azt akarod, hogy igazad legyen, a végén nem lesznek kapcsolataid. Szubjektív világban élünk. Nincs egyetlen helyes válasz a társadalmi problémákra, a vallás, a zene, vagy éppen a filmek dolgában.

Miért töltenéd az életed azzal, hogy kiharcold, hogy igazat adjanak, miközben tönkreteszed a kapcsolatodat a pároddal, a családoddal, a barátaiddal?

A problémákat jó megbeszélni, de ha nincs egyetértés, csak zárd le azzal, hogy Ha nem is értünk egyet, tiszteletben tartom a te nézeteidet. Aztán váltsatok át valami pozitív témára.

Forrás: Quora.com

Összeállította: Maróti Emese

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top