Család

Ezek az új szabályok vonatkoznak a buszos osztálykirándulásokra

Mostanában kezdődik az osztálykirándulások időszaka, az utazásokra már a januárban szigorított szabályok vonatkoznak.

Idén januártól szigorodtak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok, a változtatás célja, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyék ezeket a programokat – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán.

Az osztálykirándulások időszaka mostanában kezdődik, ezek a legfontosabb változások:

  • az óvodák, iskolák csak olyan társasággal köthetnek szerződést, amely 13 évesnél fiatalabb autóbusszal vállalja a diákokat szállítását, 
  • a cégnek garantálnia kell, hogy a sofőr nem szenved alvászavarban,
  • külföldi iskolai utazások során éjszaka 11 és hajnali 4 óra között ezek a buszok nem közlekedhetnek, és a sofőrnek is biztosítani kell a megfelelő pihenést, tehát ez az idő nem tölthető a járműben.

Az év elején életbe lépett szabályok minden köznevelési intézményre vonatkoznak, fenntartótól függetlenül.

Az iskolai kirándulások szervezése továbbra is az oktatási intézmény hatáskörében marad, azonban az adott fenntartó felelős a jogszabályok betartatásáért.

Annak érdekében, hogy az iskolai buszos kirándulások minél biztonságosabbak legyenek, egy kiadványt készítettek, amelyet a fenntartó már tavaly ősszel eljuttatott az oktatási intézményekhez.

A jogszabályi változtatást a tavaly januári, tizenhat halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset után kezdeményezte a kormány. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok utaztak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top