Család

Cafeteria 2019: bércsökkenést is okozhat az átalakítás

Akár a munkavállalók nettó bérének csökkenését is okozhatja a cafeteria-rendszer átalakítása.

Csökkenhet a dolgozók nettó bére a cafeteria-rendszer tervezett átalakításával – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a kormány a SZÉP-kártyán kívül az összes cafeteriaelem adókedvezményét megszünteti, ami nehéz helyzetbe hozhatja a munkavállalókat.

Nem ért egyet a javaslattal a Vállalkozók Országos Szövetsége sem. A főtitkár szerint a tervezett átalakítás után a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria, a készpénzben adható 100.000 forintos juttatás kedvezményét is eltörlik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a munkáltató semmi mást nem ad a munkavállalóinak, kizárólag SZÉP-kártyát, akkor megmaradhat az a juttatás vagy juttatási érték, amit eddig kaptak. Ha bármilyen egyéb juttatási formát szeretne adni, akkor az munkabérként fog adózni – írja az ATV a törvénymódisítás kapcsán.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A csatornának nyilatkozó szakértő szerint amennyivel nő az adóterhe ezeknek a juttatásoknak, annyival fog csökkenni a nettó keresete, nettó jövedelme a dolgozóknak. Tehát itt más nem történik, mint hogy a munkáltatók nem fognak erre többet fordítani, a munkavállalók viszont kevesebbet kapnak, mert az állam elvonja tőlük ezt a többletjövedelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top