Család

Miért nem hagyja el a nő bántalmazó férjét?

Miért nem hagyja ott a nő a pasit, ha bántja? Ez a leggyakoribb kérdés, amikor megtudja az áldozat környezete, hogy a nő bántalmazó kapcsolatban él. Muszáj megértenünk, hogy nem ilyen egyszerű a dolog, hogy csak úgy lelépjen.

Mitzi Bockmann New York-i életmód-tanácsadó a páciensei között már sok olyan nővel találkozott, akik évekig beleragadtak egy bántalmazó kapcsolatba. A tapasztalatai szerint 5 fő oka van annak, hogy egy nő nem lép le a mérgező párkapcsolatból.

1. Fél, hogy egyedül marad

Természetes emberi igény, hogy mindenki párban szeretne élni, csak emiatt sokszor kikötünk egy olyan ember mellett, aki amolyan „ha nincs ló, jó a szamár is” fajta. Ha pedig beletenyerelsz és egy mérgező kapcsolatban találod magad, akkor az egyedüllét még ijesztőbb lesz, mert a bántalmazó elhiteti veled, hogy egyedül, nélküle életképtelen vagy.

2. Nem sokra becsüli magát

A bántalmazó kapcsolat egyik leggyakoribb velejárója, hogy az áldozat elveszti az önbizalmát. A bántalmazó fél ugyanis addig manipulál, amíg elhiszed magadról, hogy nem érsz semmit, nem érdemled meg a szeretetet, közben pedig elszakít a barátaidtól és családodtól, hogy egyedül tudjon irányítani.

bántalmazó kapcsolat áldozat

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

3. Nehezen lépnek ki a megszokásból

A bántalmazó kapcsolatban kialakult rutinokból nagyon nehéz kitörni. Néha szakítani szeretnél, de aztán eszedbe jut, hogy milyen lenne a karácsony a párod nélkül vagy megijedsz, hogy nem lesz ott éjszaka melletted. Ráadásul a bántalmazó és áldozata között kialakult játszmák függőséget okoznak, hiába utálod, úgy érzed szükséged van rá.

4. Elhiszik, hogy mindenért hibásak

A bántalmazó annyiszor elmondja, hogy a saját hibád, amiért bánt, te vagy az oka, mert úgy viselkedsz, hogy kénytelen megütni, hogy a végén tényleg elhiszed, hogy veled van a baj. Ha megváltoznál, boldogan élnétek, míg meg nem haltok.

5. Elhiszik, hogy ez nem bántás, hanem szenvedély

Elhiszed, hogy nincs több ilyen férfi a világon, akivel ilyen intenzív szenvedélyt meg lehetne tapasztalni. Ha elengednéd, üressé válna az életed, és soha többé nem találnál rá a szerelemre.

Ha te is bántalmazó kapcsolatban élsz, fordulj a NANE egyesülethez segítségért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top