Család

Ezek a leggyakoribb párkapcsolati problémák – de van megoldás

Nem különlegesek a párkapcsolati problémáid. Viszont éppen ezért orvosolhatók is.

Bármennyire is különlegesnek érezzük a párkapcsolatunkat, ha konfliktusokról van szó, akkor eléggé hasonlítunk a többi párra: a leggyakoribb problémák szinte minden viszonyban felmerülnek. Donna Begg életmódtanácsadó szerint azonban nem kell megijedni, fel lehet előre készülni ezekre a konfliktusokra, mert természetesen van mindegyiknek megoldása, csak dolgozni kell érte. Ha nem az a célotok, hogy legyőzzétek egymást, hanem inkább az, hogy elmélyítsétek a kapcsolatot, akkor már félig meg is oldottatok minden problémát.

A szakértő a következő öt problémát tartja a leggyakoribb párkapcsolati konfliktusnak.

1. Kommunikáció hiánya

Nem, a párod nem tudja, mire gondolsz, és mit érzel. Senki sem gondolatolvasó, és mentalisták is csak a filmekben vannak, úgyhogy muszáj tisztán, érthetően közvetíteni a gondolataidat. Kerüld az agresszív kommunikációt, mert abból csak veszekedés lesz, helyette ülj le a pároddal, és mondd el neki az érzéseidet anélkül, hogy belecsúsznál a hibáztatásba.

2. Folytonos kritizálás

Aki perfekcionista, azaz a tökéletességre törekszik, annak nincs könnyű dolga egy párkapcsolatban. Nehezen állja meg, hogy ne vegye észre, és ne tegye szóvá a párja hibáit. Az a baj a tökéletesség hajszolásával, hogy nincs tökéletes ember, és nincs tökéletes párkapcsolat, úgyhogy az egésszel csak annyit érsz el, hogy a másik folyton úgy érzi, hogy elégedetlen vagy vele. Ez pedig mérgező hatással van egy párkapcsolatra. Inkább gondold át, és mondd el a párodnak, hogy szerinted mit csinál jól.

párkapcsolat vita megoldás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

3. Házimunka

Az első számú vitaforrás, mert senki sem szereti rabszolgának érezni magát a saját otthonában. A legjobb megoldás, ha csináltok egy beosztást, hogy az adott héten kinek mi lesz a feladata a házimunkák közül. Ha minden héten újat készítetek, akkor elkerülhető az is, hogy az egyik úgy érzi, rászáradt a porszívózás, míg a másiknak már a fülén jön ki a mosogatás.

4. Munka-magánélet egyensúly

Fontos a karrier, fontos, hogy legyen pénz, mégis meg kell találni az egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között, ha boldog párkapcsolatban szeretnél élni. A munkamániába nagyon könnyű beleesni, aminek az a vége, hogy a munkád lesz a házastársad. Gondold át, mi az igazán fontos feladat, ami halaszthatatlan és muszáj ma meglennie, a többit pedig hagyd holnapra, hogy egy kis időt együtt tudj lenni a pároddal.

5. Pénz

A pénzügyi nehézségek hatalmas terhet raknak egy párkapcsolatra. Mennyit költöttél, miért vette meg a párod azt a húszezres kabátot, mikor te megvonod a szádtól a falatot… A hibáztatás ilyenkor automatikusan előtör az emberből. Helyette lehet az a megoldás, hogy együtt leültök, és készítetek egy költségvetési táblázatot, amiben megpróbáljátok a fizetéseteket ésszerűen beosztani. Ha tisztábban látjátok a bevételeket és a kiadásokat, könnyebbé válik a spórolás is.

A legfontosabb minden párkapcsolati konfliktusnál, hogy ne magadban duzzogj a fotelben, hanem kommunikálj nyitottan, és mondd el, mi a problémád. Nem hibáztatva vagy kritizálva, hanem együttműködve és a megoldásokat keresve. Ha így teszel, nagy baj már nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top