Család

5 jel, hogy érzelmi bántalmazás áldozata vagy

Olyan könnyű elsiklani a jelek felett, mert nem akarjuk látni, nem akarunk tudomást venni róla, hogy bántalmazás áldozatai lettünk. Az érzelmi bántalmazást márpedig ugyanolyan komolyan kell venni, mint a fizikait, ezért érdemes a következő 5 jelre figyelni a párkapcsolatban.

1. Durván beszél veled általában

Amikor a durva és lekezelő hangnem már természetessé válik számodra, akkor baj van. Gúnyneveken szólít, megaláz a barátaid előtt, és úgy érzed, semmibe vesz.

2. Gonoszkodik

Vagy hát nevén nevezhetjük: bunkón viselkedik veled. Sértő dolgokat vág a fejedhez, majd ha megbántódsz, akkor közli, hogy túlérzékeny vagy, és ő csak viccelődik. Ettől persze bűntudatod lesz, és még te kérsz bocsánatot. Ez a verbális bántalmazás a leggyakoribb jel, amire fel kell kapnod a fejed, mert hosszútávon nagyon káros hatással lehet az önbizalmadra.

3. Bűntudatot kelt benned

A manipuláció ilyenkor azt a célt szolgálja, hogy tegyél meg olyat, amit nem akarsz megtenni. Mert ha bűntudatot kelt benned, akkor bármire hajlandó vagy, hogy megszüntesd ezt a belső feszültséget magadban.

érzelmi bántalmazás áldozat

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Levegőnek néz

Ha valamin összevitáztok, akkor azzal büntet, hogy ignorál, levegőnek néz teljesen. Kegyetlen és gonosz dolog, amit senkitől sem kell eltűrnöd.

5. Megaláz

Általában annyi a célja egy bántalmazónak, hogy rosszul érezd magad a bőrödben és azt gondold, hogy nélküle semmit sem érsz. Ehhez remek eszköz a megalázás. Ha össze kellene hasonlítani, akkor ez a fajta érzelmi bántalmazás még károsabb, mint a fizikai, mert összetöri a lelket, megsemmisíti az önbizalmadat és elkezdesz kételkedni saját magadban.

A csendes bántalmazással könnyen elérheti, hogy függővé válj tőle, amivel akár évtizedekre is a hatalma alatt tarthat. Vedd észre a jeleket, és lépj időben, ne maradj áldozat!

Ha te is bántalmazó kapcsolatban élsz, fordulj a NANE egyesülethez segítségért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top