Család

Törvénymódosítással könnyítenék meg a kilakoltatást

Bár a módosítás részletei még nem derültek ki, most akár egy év eltelhet a végrehajtás kérése és a végrehajtás között. Ami időt adhat az adósoknak a lakhatásuk rendezésére.

Gyorsabbá, átláthatóbbá és egyszerűbbé válhatnak a végrehajtási eljárások egy most készülő új törvénymódosítás nyomán, amelyről akár már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés – írta a Magyar Idők.

Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a lapnak azt mondta, hogy a jogszabályi változtatások leginkább technikai részleteket érinthetnek majd, az új paragrafusok ezzel együtt is fontosak lehetnek mind az adósoknak, mind a hitelezőknek. Megjegyezte, hogy a szakmai egyeztetés során a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar már elküldte javaslatait a szaktárcának.

A Mérce azt írja, a módosítás az elmúlt két évben a devizahitel-válság miatt felpörgetett kilakoltatások miatt vetődhetett fel. 2017-ben 3636 kilakoltatás történt Magyarországon, míg 2018 áprilisa és júniusa közt 1355. Ezeknek legnagyobb része az adóssággal terhelt lakásokból történt, ez az a kategória, amely az elmúlt években meredeken megnőtt.

A módosítás részletei nem derültek ki, állítólag csak technikai változásokról van szó. Ám most egyes esetekben akár egy év is eltelhet a végrehajtás kérése és a végrehajtás között. Ez az idő pedig elég lehet arra, hogy az adós valamilyen más módon oldja meg a lakhatását. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top