Család

Sokáig csak pislogással tudott kommunikálni, amikor először megszólalt, szerelmet vallott a férjének

Egy 69 éves brit nő hónapokig csak pislogással tudott kommunikálni egy idegrendszeri betegség miatt. Amikor újra tudott beszélni, akkor az első mondata az volt a férjének, hogy „Szeretlek!”

Egy 69 éves brit nő hónapokig csak pislogással tudott kommunikálni egy idegrendszeri betegség miatt. Amikor újra tudott beszélni, akkor az első mondata az volt a férjének, hogy „Szeretlek!”

Norma Cullen körülbelül két éve került kórházba Guillain–Barré-szindrómával, aminek következtében hetek alatt teljesen lebénult, lélegeztetőgépre került, és csak pislogással tudott kommunikálni. Családja végig kitartott mellette, folyamatosan látogatták.

Először egy ABC-táblát használtak, de így egy fél óráig tartott befejeznie egy mondatot, majd csak a szavak elejét „pislogta el”, a hozzátartozói pedig megpróbálták kitalálni, mit szeretne mondani. Az idő múlásával és az orvosi kezeléseknek köszönhetően a 69 éves asszony állapota lassan javulni kezdett, képes volt mozgatni a fejét, megvonni a vállát és mosolyogni is.

Norma később egy interjúban elárulta, hogy olyan érzés volt, mintha egy burokban lett volna. „Mintha valóban be lennél zárva. Az volt az igazi csalódottság, hogy nem tudtam kifejezni a gondolataimat.”

Az orvosok végül elérkezettnek láttak az időt arra is, hogy Norma megszólaljon, ezért műtéti eljárással beszédszintetizátort illesztettek a légcsövébe, így a lélegeztetőgép mellett is beszélhetett. Első szavait férjéhez, Philhez intézte.

„Amikor Phil bejött, azt mondtam neki: Tegnap nem tudtam elmondani, de ma már igen. Szeretlek!” A férfi álla leesett, amikor hónapok után újra hallhatta feleségét beszélni, majd azt válaszolta: „Ó! Én is szeretlek!” Aztán megölelték egymást, közben könnyekben törtek ki mindketten.

Forrás: https://uk.virginmoneygiving.com 

„Azt mondta, úgy beszéltem, mint egy robot valami sci-fiből, de nagyon örült, hogy végre beszélhetünk egymással” – mondta Norma, aki 6 hónapot töltött kórházban és 11-et a rehabilitációs intézetben, míg végül tavasszal hazaengedték.

Azóta, bár még járni nem tud, indított egy 86 mérföldes szobabicikli-kihívást, amivel kórházának és a Guillain–Barré-szindrómában szenvedőknek szeretne összegyűjteni 4000 fontot.

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top