Család

Levetette a mellét az apa és a lánya, pedig nem voltak rákosak

A család tragédiák sorát élte át, mert egy genetikai hajlam miatt jóval nagyobb náluk a mellrák kockázata.

Egy apa és lánya elővigyázatosságból kétoldali masztektómiának vetette alá magát, vagyis mindkettőjüknek eltávolították mindkét mellét. Ráadásul úgy, hogy egyiküknek sem volt mellrákja.

Legalábbis akkor még nem volt. A drasztikus beavatkozásra azért került sor, mert a Bentley családban egy ritka genetikai hajlam öröklődik, a mellrák kialakulásának kockázata 50-80 százalékkal magasabb náluk, mint másoknál.

Az apa, a most 53 éves Ian Bentley számos hozzátartozóját veszítette el a mellrák miatt. Édesanyja 50 éves volt, amikor elvitte a betegség, és az ő anyja és testvére is mellrákban halt meg, mindketten 46 évesen.

A tragédiák sora ezzel nem ért véget. Ian fiatalabb testvérénél, Kevinnél is mellrákot diagnosztizáltak, és 39 éves korában meghalt. Ian lánytestvére, Alison ezek után döntött úgy, hogy elővigyázatosságból leveteti mindkét mellét. Alig egy hónap volt a műtétig, amikor csomót fedezett fel a mellében. A masztektómia mellett kemoterápiára is járnia kellett.

A szörnyűségek után az apa úgy érezte, csak idő kérdése, őt mikor támadja meg a rák, ezért a gyerekeire gondolva a mellei eltávolíttatását kérte az orvosoktól.

Azt mondták neki, preventív jelleggel ilyet még sosem végeztek férfin, de miután Ian előadta a családja tragikus történetét, belementek. A férfit 2004-ben műtötték meg, eltávolították a szöveteket és a mellbimbóit.

Mivel Ian gyerekei közelről élték át a családban történt haláleseteket, átérezték a problémát. Ezért a férfi lánya, Sarah is a masztektómia mellett döntött, mert szeretné látni, ahogy felnőnek a gyerekei. A rák magas kockázatát ráadásul a tesztek is megerősítették.

Sarah azt mondja, azóta nem tölti félelemben a napjait azt várva, hogy mikor diagnosztizálják nála a gyilkos kórt. És mindezért nagyon hálás az apjának.

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top