Család

Durván lehúzzák az óvodák a gyermekükért késve érkező szülőket

Háborognak a brit szülők, mert egyre több óvoda és iskola számláz ki díjat azért, ha későn viszik el a gyereket az intézményből.

Kétezer gyakorló brit szülő között készített felmérést a Direct Line, amiből kiderült, hogy az elmúlt 12 hónapban 150 millió font (54 milliárd forint) bírságot fizettek a szülők az óvodáknak és iskoláknak azért, mert késve érkeztek a gyermekükért. A szülők átlagosan három napon mentek el a hivatalos nyitva tartási időn túl gyermekükért.

MTI Fotó: Nemes János

A szervezet szerint a rendszer nem egységes. Van, ahol egyáltalán nem számítanak fel „késedelmi pótlékot”, van, ahol percenként 1 font a bírság, míg akad olyan intézmény, ahol akár 50 font is lehet.

A Dierct Line azt javasolja a szülőknek, hogy nézzék át alaposan az intézménnyel kötött szerződést, illetve a reggeli és a délutáni klubokat – napközit – ajánlja, amelyek többnyire 7 illetve 9 font körüli összegbe kerülnek.

A PACEY nevű, gyermekgondozókat összefogó szakmai szervezet szerint a „késedelmi pótlékból” az intézmények a pedagógusok túlóráját fizetik ki.

„Mivel a kormányzati finanszírozás alig fedezi a költségeket számos óvodában és iskolában, ezek a szabályok biztosítják azt, hogy a szakmai munka fenntartható legyen az intézményekben, és megfeleljen a jogi követelményeknek is, azaz mindig legyen az előírásnak megfelelő pedagógus, aki vigyáz a gyerekekre” – mondta Liz Bayram, a PACEY ügyvezetője.

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top