Család

Hogyan készül a farmer, a nokedli, a virsli? A kamaszok elmondják

Közhely, hogy a kamaszok semmit nem tudnak az őket körülvevő világról, vagy nem is érdekli őket. De igaz ez?

Öt kamasztól kérdeztük ugyanazt: hogyan készül a nokedli, a benzin, a farmernadrág, a gumicukor vagy virsli? Egyáltalán nem olyan tudatlanok, mint amilyennek mutatják magukat, nokedlit készíteni elméletben például mindegyik kamasz tudott!

Dani, 17 éves:

Nokedli: Liszt, tojás, víz és só kell hozzá, össze kell keverni, és nokedliszaggatóval kiszaggatni. Figyelj, ilyet is tudok: nokedlitészta-sűrűségűre kell csinálni. Ez ilyen szófordulat a szakácskönyvekben. Egyébként kiskoromban imádtam szaggatni a tésztát.

Benzin: Hát, kőolajból készül, de fogalmam sincs, hogyan.

Farmernadrág: Ugyanúgy készül, mint minden ruha, csak vastagabb az anyaga. Nagy szövőgépeken szövik, majd kivágják és összevarrják.

Gumicukor: Gyümölcsléből készül, gondolom addig főzik, amíg besűrűsödik.

Virsli: Erről láttam egy filmet, azt akarták bemutatni, hogy nem is gusztustalan, de az volt. Főtt húsokat meg ilyen mindenféle disznódarabokat öntöttek egy gépbe, ami kicsit hasonlított egy betonkeverőhöz, amiben volt egy nagy kés. Ezzel összevágták pépszerűre, és műanyag tokba töltötték, majd megfőzték újra.

Sebi, 16 éves:

Nokedli: Lisztet, tojást és egy kis vizet kell összekeverni, és vágódeszkáról késsel egy nagy fazékba szaggatni. Anyu nagyon gyorsan csinálja, imádom a nokedlit!

Benzin: Ledesztillálják a kőolajat. De a részleteket nem tudom.

Farmernadrág: Levi Strauss találta fel, és sima nadrág volt, csak szegecsekkel megerősítették. Ugyanúgy készül, mint a többi nadrág.

Gumicukor: Zselatint kevernek a gyümölcsléhez.

Virsli: Gondolom úgy, mint a kolbász, ledarálják a húst, és bélbe töltik. Annyi a különbség, hogy nagyon egységesre darálják, nincsenek benne darabok, meg biztosan tesznek hozzá valami anyagot, amitől olyan gumiszerű lesz.

kamasz tudás érdeklődés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Liza, 16 éves:

Nokedli: Liszt, víz, tojás és egy nagyon pici gríz kell bele, legalábbis nálunk szokás bele tenni. Néha szoktunk bele petrezselymet vagy pirospaprikát is keverni, de az csak extra. Vizet kell forralni egy kis sóval, és abba beleszaggatni.

Benzin: Valahogy finomítják a kőolajat, meg szűrik. Azt hiszem, ezt Magyarországon is csinálják, ide csak a kőolaj jön.

Farmernadrág: Kiszabják, összevarrják, majd nagy mosógépekben mossák habkővel, hogy szép színe legyen. A nagyon sötétkékeket természetesen nem mossák.

Gumicukor: Az nagyon gusztustalan! Csontokat meg bőrt meg mindenféle olyan részét a disznónak, amit nem eszünk meg, zselatinná főzik, majd azzal csinálják a gumicukrot mindenféle színezékkel és aromákkal. Nem is eszem ilyet, amióta ezt láttam, pedig előtte imádtam. Létezik vegán gumicukor, de az meg nem olyan finom.

Virsli: Az valami hasonló zsonglőrködés az ehetetlen dolgokkal, mint a gumicukor. Bemegy a gépbe valami ehetetlen gusztustalanság, és kijön a virsli.

Miri, 16 éves:

Nokedli: Tésztát kell készíteni lisztből, vízből, tojásból és sóból, aztán nokedliszaggatóval kiszaggatni és megfőzni. Nekem is meg kellett tanulnom nagyanyámnál. Úgyhogy már három dolgot tudok főzni: nokedlit, tojást és teát.

Benzin: Fogalmam sincs. Valahol bányásszák az oroszok, nem? És vezetéken jön.

Farmernadrág: Vitorlavászonból készült az első az amerikai telepeseknek, és nem is volt kék. Munkásnadrág volt sokáig, csak később lett menő. A mostaniak már nem olyan erősek, van, amelyik csak szabásában farmer, anyagában nem, mégis annak hívjuk.

Gumicukor: Zselatinból készül, mint a gyümölcskocsonya vagy a kocsonya, illetve gyümölcslé vagy ilyesmi van benne, meg nagyon sok cukor. A zselatin meg csontból lesz.

Virsli: Húsból és bélből készül, gondolom. Ledarálják, megtöltik, megfőzik. Remélem legalábbis.

Lóri, 17 éves:

Nokedli: Nálunk sok liszt, pár tojás meg kevés víz. Aztán kifőzzük, de előbb át kell passzírozni egy ilyen lyukacsos nokedlicsinálón.

Benzin: Megtisztítják valahogy a kőolajat, meg valamit kevernek is hozzá. Aztán valahogy szűrik, hogy ne legyen fekete.

Farmernadrág: Ez biztos valami beugratós kérdés. Pamutot szüretelnek, abból fonalat készítenek, azt befestik kékre, majd szövőgyárban szövetet készítenek belőle, és abból varrják a nadrágot. Nem hinném, hogy utólag festik, mert akkor nem látszana a cérna, az pedig szokott. Sokat mossák, mert most egy csomó farmerra rá van írva, hogy víztakarékos üzemben készült.

Gumicukor: Cukrot, valami gyümölcsöt vagy lekvárt megolvasztanak, aztán kis formákba töltik, és hagyják megszáradni. Egyébként láttam egy filmet arról, hogy hogy készül a gumimaci, de esküszöm, semmire nem emlékszem. Magyarországon gyártják valahogy.

Virsli: Gondolom, ugyanúgy készül, mint a chicken nuggets. Fognak egy egész csirkét, teljesen pépesre darálják tollastul-csontostul, és kész is. Remélem ez nem igaz, de azért én így képzelem. Ennek ellenére megeszem, a virsli finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top