Család

Az ügyeletes rosszfiú – Chajnóczki Balázs

Néha kicsit gonosz, néha nagyon. Pozitív karaktert ritkán kap. Chajnóczki Balázs minden rábízott szerepben lubickol.


Mostanság elég sok szívtelen karakter jutott neked. Hogyan hangolod át a száraz humorral rendelkező, szórakoztató és mindenki által szeretett Balázst ezekre a negatív figurákra?

Inkább a színpadon élem ki az ilyen hajlamaimat, mint otthon a családommal… A viccet félretéve azért az eddig pályámon sokféle pozitív szerep is jutott, voltam – a teljesség igénye nélkül – Tünde Csongorja, A dzsungel könyve Mauglija, az Ármány és szerelem Ferdiándja vagy a Portugál Becéje… De már én sem vagyok húszéves. Egyáltalán nem bánom, hogy már nem csak a pozitív figurák találnak meg.  

Előadás közben, ha nem vagy színpadon, akkor – gondolom – a kollégáiddal beszélgetsz. Erről a „nullpontról” hogyan tudod visszatolni magad egy drámai csúcspontra? 

Minden színésznek megvan a saját módszere, hogyan készül fel egy szerepre. A próbafolyamat alatt kell megtalálnom magamban, hogyan tudom elérni azt az állapotot, amire éppen szükség van. Aztán ha ez megvan, már csak „elő kell bányászni” magamból. Egyszerűnek tűnik, nem? És persze előadás előtt azért átnézem az aznapi passzust az öltözőben.


Amikor elkészül egy évadterv, és felkérnek a szerepeidre, akkor minek alapján mérlegeled, hogy valamit elvállalsz-e, vagy sem? Van olyan szerep, amire sosem mondanál igent vagy nemet?

Szeretem a kihívásokat, szeretem, ha kicsit másfajta embereket kell alakítanom, mint aki vagyok. De persze minden szerepet magadból kell előszedned. Az a jó, aki nem játssza, hanem éli a szerepeket.

Ki az az ikonikus rendező – a világ bármelyik pontján –, akivel szívesen dolgoznál?

Quentin Taratino rendezné a filmet… és ketten lennénk a főszereplők Jack Nicholsonnal… Jó, egy kicsit az angolomat összeszedném.

A JASZ a második otthonod, kívülről nézve nemcsak PR-fogásnak tűnik a „JASZ-család” jelző…

Évad közben sokszor inkább az első… ha az órák mennyiségét nézzük. Ez egy nagyon szuper csapat. És most nem csak a színészekre gondolok.  Jó ehhez a társulathoz tartozni.


Mesélj kicsit az idei évadodról!

Szombaton mutatjuk a be a Vesztegzár a Grand Hotelben című darabot Szente Vajk rendezésében. Hétfőn már olvasópróbám van: Verebes István rendezi a Naplemente előtt című drámát Ujréti Lászlóval a főszerepben. Szeptemberben már volt egy bemutatóm: A pápanő magyarországi ősbemutatója volt Hargitai Iván rendezésében. És hogy a tavasz se teljen el premier nélkül: a Lila ákácban leszek, amit Telihay Péter rendez. Szóval szerencsére nem unatkozom ebben az évadban sem.

A beszélgetés idejére maradt csak nyugton. Alig fejezi be az utolsó mondatot, már rohan is, hisz hívják.

Chajnóczki Balázs a 2018. december 8-án, a Vesztegzár a Grand Hotelben Raverdan márkijaként látható legközelebb a József Attila Színház színpadán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top