Család

Amikor ott alvós buliba hívják a gyereket…

Hamarabb eljön az az idő, mint gondolnád, amikor ott alvós bulit tart a gyerek valamelyik barátja. Nem árt felkészülni erre a helyzetre.

Amikor bejelenti a kis 5-6 éves, hogy ott akar aludni a barátjánál, akkor azért kicsit összeszorul a gyomrunk. Nemrég még ringattuk, most meg el kellene engednünk, hogy máshol éjszakázzon. Természetes, hogy le akar válni rólunk a gyerek és a barátok fontosabbak lesznek az életében, mint a szülei, de azért nem kell vakon elengedni rögtön, amint felbukkan az ott alvós buli ötlete. Egy kis kutatómunka jól jöhet, mielőtt igent mondunk.

Kérdezd meg a szülőket

Hány gyerek lesz az ott alvós bulin?

Minél több gyerek lesz a bulin, annál nehezebb rendet tartani közöttük, azaz annál könnyebben fordulhat elő baleset a kanapén, kádban ugrálásból, kutyaráncigálásából.

Lesz velük felnőtt?

Persze ez a kérdés már inkább a nagyobb gyerekeknél szükséges, amikor a tinilányok és tinifiúk már együtt akarnának ottalvós bulit tartani, mi pedig nem szeretnénk túl korán nagyszülőkké válni vagy alkoholmérgez miatt a kórházban tölteni a másnapot a gyerekkel.

Az internetet és tévét felügyelettel használhatják?

A kisiskolásokra bizony érdemes odafigyelni, ha többen vannak, hogy ne nézzenek azt, amit csak akarnak az interneten és a tévében, mert könnyen a horror- vagy a pornószekcióban köthetnek ki.

alvás buli gyerek

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Kérdezd meg magadtól

Elég érett a gyerek?

Érti a gyerek, mit jelent egy ott alvós buli? Hogy nem leszel ott mellette éjjel, ha nem tud aludni. Gondold át, hogy milyen problémái vannak esetleg, mert ha még gyakori például nála az ágybavizelés, akkor semmiképpen sem szabad elengedni ott alvós buliba.

Ismered a családot?

Találkoztál már a vendéglátó gyerek családjával? Láttad az otthonukat? Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb kérdések ezek. Ha nem ismered őket és azt sem tudod, hol, milyen körülmények között laknak, akkor mielőtt elengednéd a gyereket, egy villámlátogatást érdemes beiktatni.

Neked rendben van, ha ott alszik?

Ha nem állsz rá készen, hogy elengedd éjszakára a gyereket és nincs benned egy egyértelmű igen válasz, akkor inkább más megoldást ajánlj fel a gyereknek. Például, hogy késő estig ottmaradhat, de érte mész, és hazaviszed aludni. Vagy javasolhatod azt is, hogy tartsátok nálatok az ott alvós bulit. Ha egyik sem opció, akkor udvariasan mondd le a meghívást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top