Család

Ennyivel emelkednek a nyugdíjak januártól

Jövő januártól közel három százalékkal emelkednek a nyugdíjak, az erről szóló határozat a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A HVG vette észre a szerda késő este megjelent Magyar Közlönyben, hogy januártól 2,7 százalékkal nőnek a nyugdíjak. A módosítás szerint az emelés az öregségi és az özvegyi nyugdíjon kívül a korhatár előtti ellátásra, a rokkantsági ellátásra, a baleseti járadékra és más juttatásokra is vonatkozik, amelyeket 26 pontban sorol fel a kormányrendelet. Az emeléssel az átlagnyugdíj 3500 forinttal, 134 ezerre nő majd.

Hasonló mértékben emelkedik az időskorúak járadéka is, így például az, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt, és saját és vele együtt lakó házastársa, élettársa jövedelme alapján számított egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 85 százalékát, havi 25.630 forintot kaphat ilyen címen – írja a HVG.

Szintén 2,7 százalékkal emelkednek az olyan keresetpótló és költségpótló baleseti kártérítési járadékok, amelyeket évtizedekkel ezelőtti balesetek miatt a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása és a költségvetési szervek vagyonbiztosítása alapján fizet az állam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top