Család

Retró karácsonyra vágytál? Íme, mutatjuk is!

Tudod, régen milyen ajándékok várták a gyerekeket a fa alatt, és hogy díszítették fel a karácsonyfákat? Nosztalgiázz, és nézegess régi karácsonyi képeket!

Nagyszüleink idejében, de még a mi gyerekkorunkban, a 70-es, 80-as években is egészen egészen másként karácsonyoztunk. Egy valami azonban nem változott, a gyerekek akkor is csillogó szemekkel várták, mit találnak a fa alatt: alvóbabát, plüssmackót, ólomkatonát vagy kisautót.

A múlt század elején a kislányok még nem nagymellű, kikent-kifent plasztikteremtményekre áhítoztak, hanem alvóbabákra. A képen látható kislány Jézuskája alaposan odapakolt a karácsonyfa alá: bicikliző baba, pólyásbaba, állatkák, társasjáték és még mesekönyv is jutott a fa alá.

1911 karácsonya / Fotók: Fortepan

Az alábbi kép 1916-ban, a első világháború idején készült, amikor nem feltétlen tudtak hazamenni a katonák, de a karácsonyt így is megünnepelték: ha szerencséjük volt, akkor alma, mézeskalács, sütemények és szépen feldíszített fa is akadt.

Katonák karácsonya, 1916

A következő fénykép kerek 100 éve készült, abban a korban, amikor még nem kellett bajlódni a kiégett karácsonyfa égőkkel, mert gyertyát gyújtottak az emberek, ami jobb esetben magában és nem a könnyen lángra kapó fenyőfával együtt égett. Az elmaradhatatlan girland mellett a fa fő éke a kis Jézus volt.

Budapest, Váci utca 55. Schoch Frigyes lakása

A fotón látható kisfiú egy komplett udvarházat kapott: háziállatok, tyúkokat etető gazdasszony, libákat terelő pásztorfiú, lovak, tehenek, és a kis ház tetején még egy macska is ül. De mit sem érne az egész, ha a ház urának nem lenne egy jó verdája, amit nagy büszkeséggel mutat a kamerának a tetőtől talpig kötött ruhácskákba öltözettett kisfiú.

Karácsonyi ajándékok, 1930

A karácsonyfa tövében készített képek elmaradhatatlan részei volt a karácsonynak. A fa alól az ajándékok sem hiányozhattak, jelen esetben egy nagyon pöpec játékvasút, amihez még vár és híd is járt. Az ólomkatona pedig már csak hab a tortán!

Karácsony, 1392

A nagy játékkastély – máshol babaház –, a plüsskenguru (!) a mesekönyvek és a karácsonyfa mögött megbújó mackó anno a legmenőbb ajándékoknak számítottak. A fotózás kedvéért még egy miniatűr betlehem is bekerült a családi képbe. A karácsonyfa díszítését régen nem feltétlen vitték túlzásba, volt, ahol csak szaloncukor került a fára. Persze, a selyempapírba és a fényes fóliába csomagolt konzumszaloncukor nagy szám volt.

Egy jászberényi család karácsonya, 1937

A fa lefelé hajló ágai jelzik, hogy a kép jó eséllyel nem szenteste készült, hanem pár nappal később, amikor a lakás melegében a fenyőfa már megadta magát. A még hervatagon is szép fa alatt parkoló kisautók és játéklovak biztos, hogy a fiúk kívánságlistájának dobogós helyezettjei voltak 80 éve.

Budapest, Retek utca 29-31., I. emeleti lakás utcai szobája, 1940

Ez a kislány nem akármilyen könyvet kapott, hanem Walt Disney egyik klasszikusát, a Pinokkiót, de a háttérben megcsillanó, piros csizmás díszről még ez sem vonhatja el a figyelmet. Anno minden fára kerültek fényes papírba csomagolt csokoládédíszek, amik még a könnyen törő üveggömböknél is rövidebb életűek voltak, ha gyerekek kerültek a karácsonyfa közelébe.

Színes fotó 1943-ból

A könnyen törő, extra vékony gömbdíszek, a toboz alakú függők és habcsók nélkül nem volt karácsonyfa. Persze, rendszerint a habcsók nem sokáig díszítette a fát, mert seperc alatt leettük, ami után csak az üresen himbálódzó cérna árválkodott a fán.

Karácsonyfa habcsókkal, Budapest, 1960

Tegye fel a kezét, akinek még megvan a régi karácsonyfaizzó-készlete! A mai napig működik, és az elfogultság, valamint az emlékek miatt azt már nem tudjuk eldönteni, hogy szép-e, de biztos, hogy minden évben felkerül a fára. Ezen a képen már megjelent egy klasszikus karácsonyi ajándék: a törölköző, és biztosak vagyunk benne, hogy egy-egy zokni meg sál is megbújik valahol. Na meg egy Sicc.

Tipikus karácsony, 1971

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top