Család

Elképzelhetetlen mennyiségű pénzzel távozik az Amazon-főnök felesége a válás után

A kereskedelmi gigacég alapítójának jövendőbeli exneje ezzel a világ leggazdagabb nője lesz.

Az NLCafén is megírtuk, hogy 25 évnyi házasság után válik a világ leggazdagabb embere, vagyis Jeff Bezos, az Amazon alapító-vezérigazgatója. Az online könyvesboltként indult cég ma már a világ legértékesebb vállalata, amely maga mögé utasította az Apple-t és a Microsoftot is.

A cégvezér és felesége, MacKenzie Bezos még azelőtt házasodott össze, hogy Jeff Bezos 1994-ben megalapította volna az Amazont. A vállalat túlélte a „dotkomlufi” kipukkadását, napjainkra pedig a világ egyik legnagyobb cégévé nőtt. Rengeteg kritika is éri, hogy hogy bánik a dolgozióval, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a Bezos házaspár vagyonát nagyjából 137 milliárd (!) dollárra becsülik. Összehasonlításként: ez csupán 1,9 milliárd dollárral kevesebb, mint Magyarország teljes nemzeti összterméke volt 2017-ben.

Jeff és MacKenzie Bezos egy 2010-es fotón: itt még minden rendben volt (Fotó: Tumblr)

Jeff Bezos a Twitter-oldalán jelentette be a válást, a rövid szöveg arra utal, hogy a körülményekhez képest baráti viszonyban válnak szét útjaik, ebből pedig az következik, hogy feltehetően a javak felosztása sem torkollik csúnya pereskedésbe.

Mennyi az annyi?

A 48 éves MacKenzie Bezos a nívós Princetoni Egyetemen ismerte meg leendő férjét – ahol egyébként olyan nevektől tanulta az írás mesterségét, mint az irodalmi Nobel-díjas Toni Morrison –, később pedig fontos szerepet játszott az Amazon sikereinek megalapozásában: a Wired magazin egy 1999-es beszámolója szerint ő tárgyalta le a cég első szállítmányozási szerződéseinek részleteit, amikor a vállalat még Seattle egyik külvárosában, egy garázsban üzemelt.

Az amerikai válási procedúrák precedensei értelmében ez fontos ütőkártya lehet MacKenzie Bezos kezében, ami a vagyoni elosztást illeti. Ha azonban ez nem lenne elég, Bezosék jelenleg az USA nyugati partján található Washington államban élnek hivatalosan, amely egy úgynevezett community property state, vagyis olyan állam, ahol a vagyonközösség érvényesül. Mivel pedig az Amazont Jeff Bezos már az esküvőjük után alapította, felesége jogosult lehet a teljes vagyon felére.

Ez pedig annyit jelent, hogy MacKenzie Bezos a válás után körülbelül 66 milliárd dollárral (több mint 18 billió, vagyis nagyjából 18 404 milliárd forinttal vigasztalódhat. Ezzel ő lesz a világ leggazdagabb nője, könnyedén maga mögé utasítva a címet jelenleg viselő Françoise Bettencourt Meyerst, a L’Oréal-birodalom örökösnőjét, akinek vagyonát nagyjából 45,6 milliárd dollárra becsülik.

MacKenzie Bezosnak fontos szerepe volt az Amazon kezdeti sikereiben (Fotó: Getty Images)

Valószínűtlen azonban, hogy a válást követően MacKenzie Bezos fékeveszett pénzszórásba fogna, hacsak nem jótékonysági célról van szó: a nő nemrég elindította Bystander Revolution nevű kezdeményezését, amelynek célja a zaklatás (bullying) különféle formáinak visszaszorítása. A Bezos házaspár  eddig rendkívül aktív volt a filantrópia terén: 2018-ban például nem kevesebb mint egymilliárd dollárt ajánlottak fel a hajléktalanok helyzetének javítása érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top