Család

A boldog gyerekkor öt titka

A boldog gyerekek szülei is hibáznak néha, és nem tökéletesek, de a következő öt dologról sosem feledkeznek meg.

Lianne Avila családterapeuta 20 éve foglalkozik gyerekekkel és szülőkkel. Tapasztalata szerint a következő öt tanácsot érdemes a szülőknek megfogadni, ha boldog gyerekkort szeretnének a gyereküknek.

1. Érintsd meg a gyermeked!

Ne tartsd magadtól távol, öleld meg, simogasd a haját, tartsd a kezedben, amennyit csak lehet. A gyerekeknek az egyik legfontosabb szeretetnyelv az érintés, ezért ha épp csak elmész mellette, amikor rajzol, akkor se hagyd ki, hogy megsimogasd a hátát.

2. Figyelj a hálára!

Rendszeresen emlékeztesd magad, hogy miért lehetsz hálás. Olyan apróságokkal kezdd, mint hogy van tető a fejed felett, majd terjeszd ki a háládat a családodra. A gyerekek eltanulják tőled, ha gyakorlod a hálaadást, amivel sokkal boldogabbá teheted az életüket. Akár készíthettek együtt egy hálatáblázatot is, amibe minden családtag beírja esténként, miért adhat hálát aznap.

gyerek szülők gyereknevelés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Caroline Hernandez

3. Énekelj a gyermekednek!

A gyerekek imádják az anyukájuk, apukájuk hangját, akkor is, ha teljesen hamisan énekel. Nem is kell, hogy ismerj gyerekdalokat, elég nekik annyi, hogy dúdolsz vagy a nevüket énekbe foglalod. Meghálálják.

4. Rakjatok rendet együtt!

Ne bosszankodj a rendetlenségen és káoszon túl sokat, mert még a végén lemaradsz a jó pillanatokról, amiket átélhetnél a gyerekeiddel. A zsörtölődés helyett inkább legyen a rendrakásból játék esténként, közös program, amiben a kapcsolatot erősítitek.

5. Legyél nyitott az új dolgokra!

Tanulj új dolgokat a gyerekekkel együtt, menjetek el egy főzőtanfolyamra, táncórára, közös festésre. Bármit és mindent próbáljatok ki, ami érdekel téged és a gyerekeket is. Azért fontos ez, mert így látják, hogy te sem tudsz mindent, nem vagy tévedhetetlen, és úgy nőnek fel, hogy természetes lesz számukra, hogy a jó szülő nem egyenlő a tökéletes szülővel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top