Család

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a szülés utáni depressziót?

Minden 10 szülő nő közül 8-at érint a gyermek megszületése utáni baby blues, amiből komoly depresszió is kialakulhat, ha nem veszik észre időben. Ha az édesanya nem kér, és nem is kap megfelelő segítséget. Pedig tehetünk azért, hogy ne hatalmasodjon el a lehangoltság.

Sok mindentől függ, hogy kinél múlik el a baba születése után pár héttel ez a kiüresedett, szomorú érzés, és kinél fordulhat át mélyebb szintre. A háttérben hormonális, környezeti, genetikai és pszichés tényezők együttesen is közrejátszanak.

Már a terhesség alatt lehet készülni

  • Már a várandósság ideje alatt is figyelheti magát a kismama, érzéseit rendszerezheti. Ha már a babavárás időszakában is többször tör rá a szomorúság, a melankólia indokolatlanul, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni, hogy ez később ne okozzon nagyobb problémát.
  • Érdemes alaposan utánajárni, hogy a baba megszületése után ténylegesen mire is számíthatunk a gyakorlatban. Hiszen a gyermek érkezése valóban a legszebb dolgok egyike a világon, de ugyanakkor komoly, embert, párkapcsolatot próbára tevő feladat is.

Szülés utáni depresszió

  • Szervezzük meg előre, hogy ki tud segíteni az első pár hónapban a háztartásban, a főzésben, esetleg a nagyobb gyerekek gondozásában. Hiszen ezekre nem jut majd annyi idő, mint korábban.
  • Érdemes pár órát (na jó félórát akár) lecsippenteni naponta, amit ténylegesen csak magunkra fordítunk. Amikor a baba alszik, ne a takarítással vagy rendrakással foglalkozzunk, hanem hívjuk fel barátainkat, vagy olvassunk, vagy nézzünk meg egy izgalmas filmet, ami kikapcsol.
  • Mindenképpen szakítsunk időt a párunkkal is egymásra, hiszen a gyerek érkezése nem azt jelenti, hogy megszűnünk nőnek és férfinak lenni, csak ez egy picit most a háttérbe szorul. Ha hetente eltöltünk egymással „randiidőt”, amikor szigorúan csak gyerekmentes témák kerülhetnek elő, a párkapcsolat is könnyebben átvészeli a kezdeti nehézségeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top