Család

3 lépés, hogy ne legyen a vitából veszekedés

Viták és konfliktusok márpedig minden párkapcsolatban vannak, csak az nem mindegy, milyen sokszor fajulnak veszekedéssé.

Manapság különösen nehéz megőrizni a hidegvérünket, valahol útközben elveszett az emberi kommunikációból a „tisztelettel nem értek egyet” hozzáállás. Főleg igaz ez a párkapcsolatokra, amin belül még nehezebben kontrollálja magát az ember. Susan Heller klinikai szakpszichológus szerint ez egy tanulható viselkedés, hogy ne veszítsük el a fejünket vita közben, és ne legyen tányérdobálás a konfliktusból. A következő három lépés betartása és gyakorlása a viták során, segíthet ebben.

1. Állj meg és szedd össze magad!

Amikor sértőt vág a fejedhez a másik, könnyű visszalőni méregből és sértettségből. Ebből lesznek aztán az eget rengető megbántódások és napokig duzzogások, ami igazán nem éri meg. Lehet, hogy megpróbálsz észérveket felhozni és nyugodtan válaszolni, de sokszor ez csak olaj a tűzre, ha a párod már felpaprikázott hangulatba került.

A legjobb ilyenkor, ha egy lépést hátralépsz és összeszeded magad, akár mondhatod is, hogy kérsz egy perc szünetet, hogy átgondold a mondanivalódat. Ez nem a gyengeség jele, sőt sokkal inkább az erőé, mert ismered annyira magad, hogy tudod, ha kicsit megnyugszol, normálisan tudtok beszélni a problémáról.

vita veszekedés párkapcsolat

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

2. Keresd meg, miben tudsz egyetérteni a pároddal!

Trükkös lépés, mert ha épp valami felháborító dolgot mondott neked a másik, akkor nehéz a pozitívumot keresni a mondanivalójában. De ha belegondolsz, akkor mindig van legalább egy kis rész a vitában, amiben tulajdonképpen egyetértetek. Amikor ez megvan, akkor mondd el a párodnak, hogy hallod és érted, amit mond, sőt ebben az egy részben még egyet is értesz vele. Így biztosítod arról, hogy joga van a saját véleményéhez, miközben közelebb kerültök a közös nevezőhöz és a megoldáshoz úgy, hogy nem estek egymásnak.

3. Mutasd meg a te szemszögedet!

A második lépésre épül a harmadik. Tegyük fel, hogy megtettél minden tőled telhetőt, hogy elismerted a párod véleményének létjogosultságát, tudattad vele, hogy hallod, amit mond, és bizonyos részével egyet is értesz, ekkor jön el az ideje annak, hogy kifejtsd a saját véleményedet. Természetesen úgy, hogy az ne legyen támadó hangvételű és a közös problémamegoldásra fókuszáljon. Mert azért a normális vita és a konfliktuskerülés nem ugyanaz, tehát nem úgy kell megőrizni a békét, hogy lenyeled a véleményedet, és csendben maradsz.

A szakértő hozzáteszi azért, hogy ez a három lépés sem működik minden esetben, hiszen sok múlik azon is, mennyire vevő rá a párod, hogy civilizáltan megbeszéljétek a dolgokat. Mert ha épp tányérdobálós kedvében van, akkor mindegy, milyen trükköket vetsz be, semmi sem ment meg a veszekedéstől. Próbálkozni azért lehet, és ha használod ezt a három lépést, növeled az esélyeidet, hogy a kiabálás helyett építő beszélgetés kerekedjen a vitából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top