Család

Ezért ne gúnyolódj soha a gyereken

Amikor gúnyolódsz a gyereken, az egyáltalán nem vicces, hanem romboló hatással van a lelkére.

Fontos, hogy szülőként humorral neveljük a gyereket, sok esetben segít abban is, hogy a konfliktushelyzeteket könnyebben elsimítsuk. De könnyű átesni a ló túloldalára, amikor a viccelődésből már gúnyolódás, cikizés lesz, ami a gyerek biztonságérzetét és önbizalmát rombolja.

Dr. John Mayer pszichológus szerint a viccelődés bonyolult kérdés egy gyerek számára, mert absztrakt gondolkodás szükséges hozzá, amihez lehet, hogy még nem elég érett. Amikor a szülő szarkasztikus megjegyzéseket tesz, akkor azt várja el a gyerekétől, hogy értse a körülötte lévő világot, más emberek viselkedését és az alternatív valóságokat.

Például, amikor a szülő azt mondja a gyerekének, hogy ha rosszalkodik, akkor eladja a vándorcigányoknak, akkor azt várja el a gyerektől, hogy olyan fogalmat megértsen, mint a vándorcigány-sztereotípia, mert nyilván nincsenek gyerekeket vásárló vándorcigányok a bevásárlóközpont parkolójában, és amúgy is illegális a gyerekkereskedelem. Ez a sok információ mind benne van a megjegyzésben, amit a gyerek valószínűleg nem fog érteni, és csak megijed tőle.

szülő gyereknevelés gúnyolódás

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Bess Hamiti

Hogyan legyél vicces szülő úgy, hogy nem gúnyolódsz?

  • Tartsd szem előtt, hogy a gyerek nem tud annyira absztrakt módon gondolkodni, hogy értse a szarkazmust.
  • A gyerek mintakövetéssel tanul, és ha csípős, gonoszkodó megjegyzéseket teszel rá, akkor nem megfelelő magatartást tanul el tőled, könnyen lehet belőle az osztály bántalmazó figurája.
  • A viccek sosem lehetnek bántók vagy ijesztők.
  • A gúnyolódást gyakran fegyelmezésre használják a szülők. Tanulj meg pozitívabb fegyelmezési módszereket.

A pszichológus szerint amikor egy gyerek nem tudja értelmezni a viccet, akkor stresszes lesz, bizonytalanná válik, aminek hosszú távon következményei lehetnek.

Ha ismétlődik folyamatosan a gúnyolódás, akkor a gyerek szociális fejlődése sérülhet. Megtörheti a gyerek lelkét, ha olyan környezetben kell felnőnie, ahol nem bízhat a szüleiben, mert verbálisan bántalmazva érzi magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top