Család

Így lesz kicsit könnyebb az egyedülálló anyaság

Egyedülálló anyának lenni kemény meló, könnyen összecsaphatnak a fejed felett a hullámok, de van pár tippünk, amivel könnyebbé teheted a saját dolgodat.

Gyakran érzi azt egy egyedülálló anya, hogy a végletekig kimeríti minden erőforrását, hogy a lehető legtöbbet adja a gyerekeinek. A legnehezebb része nem is az anyagiak előteremtése, hanem hogy minden egyes döntést neked kell meghoznod, nincs senki melletted, akivel osztozhatnál a felelősségen.

Lisa Petsinis életmód-tanácsadó kifejezetten egyedülálló anyukákra szakosodott, olyan megoldási módszereket tanít nekik, melyekkel könnyebbé tehetik a saját életüket, Sőt akár még élvezhetik is az anyaságot. A következő öt pontot tartja a legfontosabbnak, amit el kell sajátítanod, ha egyedülálló anya vagy.

1. Gondoskodj magadról!

Nem önzőség, hanem létfontosságú, hogy gondoskodj magadról testileg és lelkileg. Ha nem alszol, eszel, mozogsz eleget, akkor nem lesz energiád a gyerekekre sem. Olyan komplex az egyedülálló anya élete, hogy muszáj egészségesnek és erősnek maradnod, hogy teljesíteni tudd a feladataidat.

2. Ismerd fel, ha segítségre van szükséged!

Szánj időt arra, hogy ápold a baráti kapcsolataidat válás után, nemcsak azért, mert szükséged van a lelki támogatásukra, hanem azért is, mert ők lesznek a kiterjedt családod, akik segítenek, ha bajban lennél. Ha eltávolodtak tőled a régi barátok, akkor csatlakozz anyaklubokhoz, keress közösségeket, csak ne maradj teljesen egyedül.

egyedülálló anya tanács

Képünk illusztráció – Forrás: iStock

3. Alakíts ki rutinokat!

Sokkal könnyebben tudod kezelni a mindennapokat, ha rutinok mentén mozogsz. Legyen minden ismétlődő tevékenységnek ugyanaz a menete, legyen szó a reggeli készülődésről vagy az esti fürdetésről. Ha pontos időbeosztást készítesz magadnak, amibe még a gyerekekkel töltött minőségi időt is betervezed, azt a család minden tagja meghálálja.

4. Készíts költségvetést!

Az egyedülálló anyaság anyagi felelősséggel jár, nincs ott apa, akinek a pénztárcája a rendelkezésedre állna, ezért muszáj, hogy pontosan lásd, mennyi pénzed van egy hónapban, mire és mennyit költhetsz. Biztonságérzetet ad, ha minden hónapban készítesz egy költségvetést, amihez tarthatod magad.

5. Bánj magaddal szeretettel!

Ne sorold magad az utolsónak a sorban, és ne érezd magad kevesebbnek azért, mert egyedülálló anya vagy. Legyél önmagad szerető társa – bármilyen furcsán is hangzik ez elsőre. Hidd el magadról, hogy a gyerekeid számára te vagy a lehető legjobb anya, és ha olyan helyzet áll elő, bocsáss meg magadnak. A bűntudat és önutálat biztosan nem segít, bánj magaddal szeretettel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top