Család

Veszélyes játék járműveket, etetőszékeket vontak ki a forgalomból

Az ellenőrzés során meglepően sok hibás terméket talált a fogyasztóvédelem.

Veszélyes játék járműveket és gyermekgondozási cikkeket vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a tárca akkreditált laboratóriuma a gyermekek biztonsága érdekében háromkerekű játék kerékpárokat, játék rollereket, lábbal hajtható kismotorokat, gyermeketetőszékeket, bébikompokat és utazóágyakat vizsgált. Az ellenőrzött 47 termékből 18-at a fogyasztóvédelmi hatóság kivont a forgalomból, ahol szükséges volt, a terméket a vásárlóktól is visszahívták.

A vizsgált 19 kisjárműből 5 nem teljesítette a követelményeket. A háromkerekű játék kerékpárokra jellemző hiba volt, hogy a mozgó alkatrészek között olyan rések keletkeznek, amelyekbe játék közben a gyerekek ujjai becsípődhetnek. A játék rollerek esetében a kerekek voltak kisebbek az előírtnál, a kormányoszlop terhelés hatására összecsukódott. A lábbal hajtható kismotor, quad és gokart formájú járművek közül minden ellenőrzött termék megfelelt az előírásoknak – írták.

A 28 ellenőrzött gyermekgondozási cikk közel felénél hiányosságok merültek fel.

  • Az etetőszékek stabilitása nem volt megfelelő, oldalra vagy hátrafelé felborultak, egy esetben a fej beszorulásának lehetősége is fennállt.
  • A bébikompok elégtelen stabilitásuk vagy terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés és az összecsukódás kockázata miatt bizonyultak balesetveszélyesnek.
  • Az utazóágyak esetében többnyire a borulásveszéllyel volt probléma, és a matrac összecsukódásával, ami fulladásveszélyt jelent.

Az ITM laboratóriumi vizsgálatain megbukott játék rollereket, játék kerékpárokat és gyermekgondozási cikkeket a fogyasztóvédelmi hatóság levette a polcokról, jelentős részüket a vásárlóktól is visszahívták.

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top