Család

Mégis vállalta az apasági tesztet a volt belga király

Már meg is történt a DNS-mintavétel.

Hosszú jogi huzavona után II. Albert korábbi belga uralkodó úgy döntött, hogy a bíróság határozatának eleget téve aláveti magát az apasági tesztnek Delphine Boel keresete ügyében, aki házasságon kívül született gyerekének mondja magát.

Az ügyben eljáró törvényszék két héttel ezelőtti ítélete értelmében az egykori királynak napi 5000 eurót (mintegy 1,6 millió forintot) kellene fizetnie, amíg nem hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak. A helyi hírügynökség szerint kedd reggel már meg is történt a DNS-mintavétel.

A bíróság októberben apasági teszt elvégzésére kötelezte a most 84 éves korábbi királyt, aki a semmitőszékhez fordult. A fellebbezés ügyében idén már nem várható ítélet, és addig az apasági teszt eredménye is szigorúan bizalmas marad.

Boel már hosszú évek óta küzd azért, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban II. Albert a vér szerinti édesapja. A most 51 éves nő leszögezte, hogy nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boel születése előtt – viszonya volt valakivel. A király az 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen sikerült túljutniuk.

(Nyitókép: MTI/EPA/Királyi udvar pool/Olivier Polet)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top