Család

Ha ez igaz rád, egy lépésre vagy a megcsalástól

Gondolkodtál már azon, mi választ el attól, hogy megcsald a párodat? Figyelj oda a jelekre, mielőtt hűtlen leszel!

Általában a megcsalt félre és érzelmeire koncentrálunk, pedig érdemes lenne felderíteni azt is, mi vezet el oda egy embert, hogy hűtlen legyen a párjához. Nancy Carbone párterapeuta a megcsalásra szakosodott, a páciensei esetein keresztül pedig elég jól feltérképezte, mi juttatja el az embereket a hűtlenségig. Ha a következő érzések igazak rád, akkor lehet, hogy már csak egy lépés választ el a megcsalástól.

1. Nem mutatod ki az érzelmeidet, hogy elkerüld a konfliktust

Senki sem szereti a konfliktust, hiszen a következménye az is lehet, hogy megbántod a másikat, bűntudatod lesz, vagy elutasítja az érzelmeidet a párod. Kockázatos vállalkozás. De ha lenyeled az érzéseidet, azzal csak eltávolítod magad a másiktól, és egy idő után magányos leszel a kapcsolatban.

2. Kétségbeejtően egyedül érzed magad

A magány egy párkapcsolaton belül sokkal gyilkosabb, mint amikor egyedül élsz. Kétségbeesést érezhetsz, eszedbe jut, milyen közel voltatok egymáshoz valaha, és hevesen kívánod, hogy újra érezd azt a fajta kapcsolódást. Ha nem lehet a pároddal, hátha sikerül mással.

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Úgy teszel, mintha minden rendben lenne

Kirakatéletet teremtesz magadnak, azt mutatod kifelé, hogy milyen jól vagy, de közben belül haldokolsz a köztetek lévő távolságtól. Az is lehet, hogy titokban neheztelsz a párodra, de ezt még magadnak sem vallod be. Őt teszed felelőssé a saját boldogtalanságodért, bizonytalanná válsz, és egy új embernél keresed az önbizalmad megerősítését.

4. Elveszíted magad a párkapcsolatban

Ha feláldozod magad a szerelem nevében a kapcsolatért, lemondasz mindenről, ami kikapcsol, nincs énidőd, annak nem lehet jó vége. Ilyenkor elnyomod a saját szükségleteidet, és előbb-utóbb kiégsz, ha folyton csak mások boldogságának rendeled alá magad. Egy jó kapcsolatban senki sem oldódik fel, hanem inkább arra törekszik a pár, hogy mindketten egyén szintjén is elégedettek legyenek.

5. Menekülni akarsz

A megcsalás menekülés. Amikor ürességet érzel belül, és csak szeretnéd, ha valakihez kötődni tudnál, mert a pároddal nem sikerül egyeztetni az érzelmi igényeiteket, akkor könnyen léphetsz erre az útra. Ahelyett, hogy szembenéznél a fájdalommal, a könnyebb megoldást választva menekülni kezdesz, és egy harmadik embernél keresed azt, ami hiányzik.

A párterapeuta szerint amíg saját magaddal nem tudsz kibékülni, addig semmiféle harmadik fél nem képes betölteni az űrt benned. A megoldás ezért nem a megcsalás, hanem az, ha felderíted magadban, mi hiányzik a párkapcsolatból, és kifejezed az igazi igényeidet a párod felé. Az érzelmi intimitást csak nyitott és őszinte kommunikációval lehet helyreállítani, ami nem egyszerű, de a megcsalásnál ezerszer kevesebb fájdalommal jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top