Család

Miért várom anyaként nagyon a vakációt?

Soha nem vallanám be a gyerekeimnek, de én egészen biztosan jobban várom már a vakáció első napját, mint ők. Mert ők mit akarnak? Aludni, nyaralni, aludni. Én viszont egy csomó mindent nem akarok.

A nemen van a hangsúly. A vakáció első pár hete még azokról a dolgokról szól, amiket végre nem kell megcsinálni mindennap. Azt a könnyedséget, ami ezekkel a nemcsinálásokkal jár, csak augusztusban unom majd meg, amikor végre újrakezdődik az iskola.

 

ébresztőóra, vekker

Ébresztőóra nélkül ébredni egészen más (Fotó: Pexels.com)

Mi következik június 15-e után?

1. Ébresztőóra nélkül ébredni!

Először is egészen szeptemberig kikapcsolhatom az ébresztőt a telefonomon. A kutya úgyis ébreszt hajnalban, utána amúgy is dolgoznunk kell, de nem gond, ha a fiam legkésőbb negyed nyolckor nem lép ki a lakásból. Amikor öt harminckor órára ébredek, olyan, mintha a frontvonalba kéne mennem.

2. Hosszú reggelik!

Kit érdekel júliusban, hogy hétkor még nincs kész a pirítós? Senkit, mert még mindenki alszik. Nem szükséges előző este gondoskodnom a másnapi reggeliről, nyugodtan lemehetnek a gyerekek reggel is friss pékáruért. Végre lesz időnk fél órát halkan ücsörögni a kávéval a kezünkben, majd közösen reggelizni. Eljön a villásreggelik ideje.

Napfelkelte, hajnal, nyár

Eljött a nyugalom ideje (Fotó: Pexels.com)

3. Szabad fürdőszobák!

Hiába, igazat kell adnom az amerikaiaknak, egy négytagú családnak járna négy fürdőszoba. Reggeli zuhanyzás, vécéhasználat, fogmosás, smink, csak hogy a legszükségesebbeket említsem. Ezt egy, esetleg két fürdőszobában az egész családnak lebonyolítani igencsak macerás. Úgy zuhanyozni hétköznap reggel, hogy közben senki nem dörömböl a fürdőszobaajtón, felér egy mininyaralással.

4. Nincs elfelejtett menzabefizetés!

Nyáron egyik vasárnap este sem ugrok fel rémülten, amikor belém hasít a gondolat, hogy nem rendeltem hétfőre ebédet. Végre nincs éhes gyerek itthon, mert ha nem tetszik neki, amit a hűtőben talál, lesétál a boltba, és vesz valami ebédnek valót. Attól az érzéstől, hogy nem csak rajtam múlik, hogy rendesen eszik-e a gyerekem, rögtön sokkal jobb anyának képzelhetem magam.

5. Nincs itthon felejtett úszócucc!

Minden egyes héten megfogadom, hogy vasárnap este felakasztom a bejárati ajtóra az úszófelszerelést. Aztán vagy elfelejtem, vagy nem. Ha szerencsém van, reggel a lányom szól, hogy hétfőn úszni szoktak az óvodával. Ha nincs szerencsém, akkor még a sarokról sikerül visszafordulni. Esetleg még be tudom dobni az oviba munka előtt. Legrosszabb esetben pedig nem megy úszni a lányom. Természetesen ez pont akkor történik, amikor éppen lett volna kedve.

vakáció, tengerpart, szülők, boldogság

A vakáció pár napig a szülőknek is kikapcsolódás a mókuskerékből (Fotó: Pexels.com)

6. Nincs több elfelejtett ovis gyümölcsnap!

Amikor kikerült a kis táblázat az óvoda faliújságjára, hogy kinek mikor illik gyümölcsöt vinnie, akkor mindig olyan egyszerűnek tűnt megjegyezni. Két hét múlva kedden a teknősbéka, vagyis mi következünk. Hogy miért nem írtam fel soha a naptárba négy éven keresztül, azt elképzelni se tudom. Úgyhogy a gyümölcsöt mi mindig pár nappal később szállítottuk le. Nagycsoportban már nem is mentegetőztem.

7. Nem kell többet hajnalban leszaladni a bankautomatához osztálypénzért!

Vagy mi, vagy a fiam felejtette el rendszeresen azokat az összegeket, amiket másnap mindenképp be kellett fizetni az iskolában. Természetesen ez csak akkor fordult elő, amikor készpénz még véletlenül sem volt otthon, ezért indulás előtt még el kellett szaladni a nem túl közeli bankomathoz is.

Vakáció, zsírkréta, kézműveskedés

Nincs se házi feladat, se e-napló (Fotó: Pexels.com)

8. Nincs több e-napló-nézegetés!

Annyira sajnálom a gyerekeket az e-napló miatt. Se egy lógást, se egy rossz jegyet nem lehet letagadni. Bezzeg a mi időnkben még olyanokról is lehetett hallani, akik megajándékozták magukat pár jó jeggyel az év végi zárás előtt. Nem vagyok kontrollmániás, de egy héten egyszer ránézek a naplóra. Ettől aztán nem mindig felhőtlen a délutánunk. Nyáron legfeljebb az időjárás-előrejelzés ronthatja el a napomat.

9. Nem kell többet őrült tempóban keresni a legfontosabb dolgokat!

Nyáron is rendszeres program a kulcs, a bérlet, az esernyő, a hátizsák, a kiskabát, a telefontöltő, a fülhallgató és minden más nélkülözhetetlen tárgy keresése, de legalább nem a reggel egy szűk idősávjában kell ezt csinálnunk. Egészen szórakoztató a délelőtti kulcskeresés a reggel hét óraihoz képest, főleg, ha reggel egyszerre több mindent kellene egyszerre előkeríteni!

Vakáció, függőágy

Pár hétre vége a reggeli rohanásnak (Fotó: Pexels.com)

10. Nem kell a gyerekeket hajnalban kikönyörögnöm az ágyból!

Annyira sajnálom a lányomat keltegetni akkor, amikor láthatóan a legmélyebb álmát alussza még, és ha nem ébreszteném, akkor legalább két órát ráhúzna… De a kamasz fiamat se szeretem öt percenként arról tájékoztatni, hogy mikor kellett volna felkelnie ahhoz, hogy időben el tudjon indulni.

A stresszes dolgok nagy része az iskolával együtt pár hétre letudva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top