Család

Több száz óvónőre lenne szükség Magyarországon

Egyre súlyosabb az óvónőhiány szerte az országban.

Korábban csak a kistelepülések nem találtak szakképzett óvodapedagógust, az utóbbi időben azonban már Budapesten és az agglomerációban is egyre nagyobb a baj. A közigazgatási álláskereső portál adatai szerint jelenleg 89 szakembert keresnek a kerületek, Pest megyében 133 óvónő hiányzik, országosan pedig 728 betöltetlen álláshely van az óvodákban – írja a Népszava.

óvoda foglalkozás gyerek

A kép illusztráció (iStock)

A lap állítása szerint ma majdnem minden óvoda törvénytelenségek árán működik, óvónők úgy nyilatkoztak, sokszor jogtalanságra kényszerítik őket, például amikor a jelenléti ívekre nem írhatják be a ténylegesen ledolgozott munkaidőt, a túlórákat, csak a törvény alapján megengedett időt.

A helyzettel az önkormányzatok is tisztában vannak, van, ahol pluszpénzzel vagy szolgálati lakással igyekeznek megtartani az óvónőket.

Az óvodapedagógus az egyik legnépszerűbb szak a felsőoktatásban, ám a frissen végzettek a főiskola után azonnal mennek ötszörös pénzért külföldre dolgozni. A szakma attól fél, hogy a kormány valódi megoldás helyett úgy próbálja meg rendezni a szakemberhiányt, hogy hosszú évek után ismét megengedi középfokú végzettségűek alkalmazását óvodapedagógusi munkakörben. Ezt a legtöbben a hivatásuk leminősítéseként élnék meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top