Család

Ez fájni fog: van már K-vitamin, de tízszeres áron

Brutális drágulás.
konakion, k-vitamin

Mint ma megírtuk, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek.

Nemsokára meg is érkeznek a készítmények a patikákba, ám egy nagyon rossz hír kíséretében.

Míg korábban, mielőtt a Konakion hiánycikké vált volna, vényre 364 forintba került, az ára várhatóan ennek többszöröse lesz. A következő hónaptól várhatóan 3290 forint lesz a készítmény támogatás nélkül, támogatással pedig 2845 forint – írja a Pénzcentrum. 

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top