Család

„Olyan jó gyerek voltál, mi történt veled?” – Kamaszok vs. szülők

A kamaszkor kezdete komoly gyászérzéssel járhat a szülőknek, ami természetes, csak nem szabad beleragadni.

Olyan cuki kisgyerek volt, aztán egyszer csak nagy lakli kamasz lesz belőle, aki visszabeszél, ajtót csapkod, nemet mond, és lázad a szülei ellen. Nagy csalódást, sőt veszteséget él át ilyenkor a legtöbb szülő, hiszen el kell gyászolnia a gyereke kisgyerekkorát, ami soha nem jön vissza már. Ezzel nincs is probléma, természetes érzés, ha gyászolsz, de ha beleragadsz ebbe, és neheztelsz a gyerekre, sőt elutasítod, amiért kamaszodik, akkor egy életen át megmérgezheted a kapcsolatotokat.

A kamaszodás sértés a szülőnek

Dr. Carl Pickhardt pszichológus a páciensei között gyakran találkozik olyan szülőkkel, akik a kamaszodás folyamatát személyes sértésnek veszik, ezzel teszik tönkre az amúgy is sérülékeny kapcsolatot a gyerekükkel. Pedig a gyerekek ilyenkor a lázadással nem a szülőket támadják, csupán azt üzenik, hogy már nem gyerekek, nem függenek a szülőktől, és nem akarják, hogy gyerekként kezeljék őket.

Nem a szülőket, hanem a gyerekkorukat utasítják el, ezért nem fogják meg a kezüket az utcán, húzódnak el a pusziktól és ölelésektől, és töltenek szívesebben időt a barátaikkal.

Nem azért mert nem szeretik a szüleiket, hanem mert el kell szakadniuk a gyerekkoruktól. 

A szülőknek ilyenkor nem kell megsértődniük, sőt sokkal fontosabb feladatuk van: új utakat kell találniuk a kamaszodó gyerekükhöz, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot.

kamasz szülők elfogadás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Ant Rozetsky)

A szakember is jól tudja, hogy nem olyan egyszerű ez a helyzet a valóságban: a kamaszodás olykor drasztikus változás, amire nem lehet teljes mértékben felkészülni lélekben szülőként, ugyanis teljesen kiszámíthatatlan és ismeretlen terepre érkezünk. De azt javasolja, hogy a következő változásokat tartsuk szem előtt, és igyekezzünk minél gyorsabban alkalmazkodni és elfogadni őket, ha békés együttélésre vágyunk a kamaszunkkal:

  • kevésbé érzékeny, énközpontú lesz;
  • többet vitatkozik;
  • kevésbé mutatja ki a szeretetét, zárkózott lesz;
  • hálátlanná válik;
  • kevésbé előzékeny, ellenálló lesz;
  • hangulatingadozásai lesznek;
  • kritizálja a szüleit;
  • eltávolodik a családjától, nem kommunikál;
  • nem működik együtt a szüleivel;
  • halogatni kezd;
  • rendetlenné válik;
  • nem képes koncentrálni;
  • a barátai jobban érdeklik, mint a családja.

„Olyan jó gyerek voltál, mi történt veled?”

A fent említett változások (és még sok másik) összeadódva aztán oda vezethetnek, hogy a szülők elárulva érzik magukat, és azt látják, hogy elvesztették a gyereküket, ami valódi gyászt eredményezhet.

Ilyenkor a szülők elutasítják a gyerek kamaszodását, kritizálni és hibáztatni kezdik azért, ami egy természetes és szükséges fejlődési szakasz az életében. A gyerek pedig ebben a rendkívül labilis lelki helyzetben nem kap támogatást és elfogadást a szüleitől.

Ha pedig beleragadnak a hibáztatásba, a szülők akár egy életre is megmérgezhetik a gyerekükkel a kapcsolatot, mert egyre messzebb taszítják maguktól a gyereket. A kamasz joggal kérdezhetné, hogy „Olyan jó szülők voltatok, mi történt veletek?”.

A szakember véleménye szerint az a legjobb megoldás, ha a szülők tudatosítják magukban, hogy a kamaszkor nem döntés kérdése, ezért senkinek sem a hibája, hanem egy olyan fejlődési szakasz, amire szükség van a felnőtté váláshoz. Mivel mi vagyunk a felnőttek, nekünk kell okosabbnak és tudatosabbnak lenni, az elvárásainkat a változásokhoz igazítani, és új szabályrendszert létrehozni lehetőleg úgy, hogy az a kamasznak is jó legyen.

Az elutasítás ugyanis csak sérülést okozhat, elidegeníti egymástól a szülőket és kamaszokat. Helyette inkább el kell gyászolni a gyerekkort és örülni annak, mennyi örömet szerzett az évek során. Majd izgalommal várni, milyen felnőtt ember válik a gyerekünkből, sértődés, neheztelés és hibáztatás nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top