Család

Havi 40 ezer forintot kaphatnak a bölcsődés gyerekek szülei

Ha nem állami bölcsődébe járatják a gyereküket.

Hamarosan havi legfeljebb 40 ezer forint adómentes támogatást kaphatnak azok a szülők, akik családi vagy munkahelyi bölcsődébe íratják a gyereküket, hogy napközben dolgozni tudjanak – írja a Portfolio.

A pályázaton azok kaphatnak pénzt, akiknek a gyereke 20 hetesnél idősebb, de az óvodai kort még nem érte el. Eredetileg ez egy uniós pályázat volt, amely csak az ország bizonyos területein lett volna elérhető, de kiegészítették egy költségvetési kerettel.

Így a Magyar Államkincstár oldalán elérhető leírás és előzetes tájékoztató szerint az ország szinte teljes területén, 2780 településen, illetve 13 fővárosi kerületben is jogosultak támogatást benyújtani a szülők.

Sőt, az is kaphat pénzt, aki olyan településen él, amely nem szerepel a listában. Ehhez csak be kell mutatnia az önkormányzat óvodai férőhelyhiány miatti elutasító határozatát.

A támogatás célja, hogy a kisgyermekes szülők visszatérjenek a munkaerőpiacra, ezért olyan szülő nem pályázhat, aki a kérelem beadásakor aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkezik.

A pályázat várhatóan július 31-től nyílik meg, bár a végső feltételek még változhatnak.

(Kiemelt kép: Gyerekek egy újonnan átadott családi bölcsődében Budapesten 2016-ban. Fotó: MTI/Marjai János)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top