Család

12 lépés, ha megcsaltak de nem akarsz szakítani

A megcsalás olyan árulás, amiből nehezen épül fel egy párkapcsolat, de azért nem lehetetlen a gyógyulás.

Rajtakaptad a párodat, hogy megcsalt, kiderült az igazság, és fogalmad sincs, mit csinálj. El akarod neki hinni, hogy soha többé nem tesz ilyet, mert szereted, de az elárult bizalmat már nem egyszerű újra felépíteni. A megcsalás borzasztóan fáj, főleg hogy már egy ideje volt egy olyan megérzésed, hogy valami nem stimmel, csak mindig elhessegetted magadtól a gondolatot. Erre tessék, előbújt a nyers valóság, és most tanácstalan vagy.

Mi lenne a jó: ha elhagynád, vagy ha maradnál, és megpróbálnátok helyrehozni a kapcsolatot? Hogyan lehet visszatérni a szerelemhez és biztonságérzethez, miután megcsaltak? Mi kell ahhoz, hogy újra elhidd neki, hogy szeret, és örökre együtt maradtok? A kérdések csak úgy száguldoznak a fejedben, magadat hibáztatod, és dühös vagy – mindez teljesen normális reakció, de Erica Goodstone pszichoterapeuta szerint ilyen állapotban nem szabad döntést hozni a kapcsolat jövőjéről.

megcsalás hűtlenség párkapcsolat

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szakember a pácienseinél azt tapasztalta, hogy aki nem dobta ki azonnal a hűtlen párját, az sokszor beleragadt ebbe a köztes állapotba, amiben meg akar bocsátani, de helyette bünteti a párját, akár éveken keresztül is. Ez természetesen nem vezet egészséges párkapcsolathoz, és egyik félnek sem jó, ezért javasolja a következő 12 lépést, hogy meggyógyítsátok közös erővel a kapcsolatot, ha nem akarsz szakítani a megcsalás után.

  1. A hűtlen fél ismerje el, hogy hibázott, ne kenje rád a felelősséget, hanem kérjen őszintén bocsánatot azért, hogy elárulta a bizalmadat.
  2. Minden dühödet és mérgedet teljes mértékben engedd ki magadból.
  3. Tudassa veled, hogy maximálisan elismeri, milyen rettenetes dolgot tett.
  4. Bizonyítson tettekben és szavakban, hogy soha többé nem fog megcsalni.
  5. Hallgasson meg újra meg újra, amíg szükséged van rá, hogy kifejezd a fájdalmadat.
  6. Empátiával fordulj felé, és lásd meg benne azokat az érzelmi problémákat, melyek miatt egy másik nőhöz fordult megerősítésért.
  7. Mondd el neki, milyen nagy szükséged van a szeretetére és arra, hogy biztonságban érezd magad mellette.
  8. Ígérje meg, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy helyreállítja az érzelmi biztonságot a kapcsolatban.
  9. Egyezzetek meg, hogy elmentek párterápiára, szexterápiára vagy valamilyen csoportterápiára, amelyikről úgy érzitek, jót tehet nektek.
  10. Engedd meg neki, hogy megnyíljon előtted, és elmondja, milyen félelmei és bizonytalanságai vannak.
  11. Hallgasson meg figyelmesen, egészen addig, míg úgy nem érzed, hogy tényleg odafigyel rád.
  12. Ha nem hajlandó veled párterápiára menni, te akkor is menj el egy szakemberhez, hogy a saját megoldatlan problémáidat, fájdalmaidat segítsen feldolgozni.

Goodstone szerint a szakítás, válás nem mindig a legjobb megoldás megcsalás esetén, de ha úgy érzed, már mindent megpróbáltál, mégsem sikerült megbocsátanod a párodnak, akkor adnod kell magadnak egy esélyt, hogy új párt találj magadnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top