Család

Betiltották a muszlim férfiak azonnali válását Indiában

Hamarosan nem lesz elég háromszor kimondani a válás szót.

Törvényben tiltotta be az indiai parlament kedden, hogy a muszlim férfiak azonnal elválhassanak feleségüktől, két évvel azután, hogy az alkotmánybíróság a muszlim nők alkotmányos jogait sértőnek ítélte az említett lehetőséget.

Ravi Sankar Praszád igazságügy-miniszter kijelentette, hogy a törvény felsőházi jóváhagyása a nők fokozottabb érvényesüléséről és az indiai társadalom átalakulásáról tanúskodik.

A 170 millió indiai muszlim többsége szunnita, és családi ügyekben a muszlim személyi törvény vonatkozik rájuk. E jogszabály lehetővé teszi a muszlim férfiak számára, hogy amelyik háromszor kimondja a talák (válás) arab szót, akár egyszerre, bármilyen távközlési eszközön, így telefonon, szöveges üzenetben vagy valamely közösségi médiára kitett posztban, az ezzel elváljon feleségétől.

Több mint 20 ország – közöttük a szomszédos Pakisztán és Banglades – is betiltotta már ezt a gyakorlatot. Az alsóház a múlt héten fogadta el a törvényt, amely azután lép hatályba, hogy az államfő aláírja; ám ez puszta formaság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top