Család
Szponzorált tartalom

Elhízott a kutyád vagy a cicád? Ezt tedd, ha már megtörtént a baj!

Az elhízás a fogyasztói társadalom népbetegsége, nemcsak minket, embereket érint, hanem a kedvenceinket is. Így hosszabbíthatod meg a kutyád, cicád életét!

Ugyanúgy, ahogy nálunk, embereknél, az állatoknál is komoly problémákat okozhat a túlsúly. A jelentős mennyiségű súlytöbblet ízületi betegségek, porckopás, légzési nehézségek, máj- és vesebetegségek, valamint szív- és érrendszeri problémák előszobája lehet.

Hogyan láss neki a fogyókúrának? Mivel etesd?

Első körben fontos meghatároznunk, hogy mennyire túlsúlyos a kedvencünk. Ha csak kissé van elhízva, akkor elegendő lehet a megszokott eledel mennyiségének a csökkentése, de azt is érdemes végiggondolnunk, hogy mennyi jutalomfalatot adunk neki a nap során. Ha sokat, akkor ennek a mennyiségét is csökkentsük. Ha a túlsúly jelentősebb, akkor érdemes diétás eledelre váltanunk. A fogyókúra során a zöldségeket a cicák ételéből mellőzd, a kutya táplálékának is csak 4-5 százaléka legyen valamilyen zöldség. Ne dőlj be annak a tévhitnek, miszerint a cicáknak jót tesz a tej, ugyanis a felnőtt állatokban már nincs meg az az emésztőenzim, amivel hasznosítani tudják a tejet, az érzékenyebb állatoknál pedig hasmenést is okozhat.

A kutyád étrendje tartalmazzon nyers húst, húsféléket, és kevés zöldséget, gyümölcsöt. Tény, a kutyáknak nem a zöldség a fő eledelük, de a bennük található nyomelemek, vitaminok jót tehetnek a szervezetüknek, a rostok segíthetik az emésztést, a fogyást, valamint a súlymegtartást. Arra azonban vigyázz, hogy nem minden zöldség, gyümölcs tesz jót a szervezetének, sőt egyik-másik kifejezetten hizlaló. De tököt, spenótot, áfonyát, körtét, kevés édesburgonyát, kelbimbót, céklát, spárgát, zellert, kevés görögdinnyét és banánt adhatsz neki. A dinnye és a banán esetében egy szelet, egy darab banán elég, mert magas a fruktóztartalmuk.

A fogyókúrás diéta során fontos, hogy az eledel ne álljon kedvencünk rendelkezésére egész nap. Az étel elfogyasztására elegendő körülbelül 15 perc. Amennyiben a kutyánk vagy a cicánk nem eszi meg rövid idő alatt, akkor vegyük el a tálját, ne álljon előtte egész nap. Fogyókúra alatt érdemes naponta kétszer etetni kedvencünket, vagyis a napi adagot osszuk 2 részre.

Milyen mozgásra van szüksége kedvencünknek?

Az elhízás abból a szempontból ugyanúgy működik az állatoknál, mint nálunk: hozzánk hasonlóan nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, mivel a csontoknak és az ízületeknek megnövekedett súlyt kell tartaniuk. Vagyis nem jó ötlet, ha a túlsúlyos kutyáddal kocogni indulsz, ugyanis könnyen túlterhelheted a szívét, valamint a vázrendszerét is, és lesérülhet. Ha sétával szoktatod hozzá a mozgáshoz, figyelj a tempóra, hogy eleinte ne diktálj nagy iramot.

Fokozatosan növeld a tempót és a távot is, hétről hétre, de a nagy melegben nem a séta a legjobb megoldás! Nyáron a beton már reggel felforrósodhat, ami komoly égési sérüléseket okozhat a kutyák tappancsainak, de a nagy melegben tett séta akkor sem egészséges, ha az aszfalt már nem éget, ugyanis még akkor is nagyon sok hőt termel. Gondolj bele, a kedvenced teste közelebb van a földhöz, olyan ez, mintha a nyári melegben úgy sétálnál, hogy közben alulról egy sütőből folyamatosan áramolna felfelé a meleg.

Ha teheted, dönts az úszás mellett, ugyanis ez a mozgásforma a szív-és ízületi problémákkal küzdő kisállatoknak is jót tesz. Nem erőlteti meg a szerveiket, nem terheli az ízületeiket, hiszen a vízben súlytalannak érezhetik magukat, mégis mozognak. Akár a közeli tóra mentek le, akár egy hidroterápiás kezelésre látogattok el, mindenképpen jót tehetsz vele a kis kedvencednek, és gyorsabban is fogyhat. A cicák esetében szerezz be mozgásra ösztönző játékokat, olyanokat, amik felkeltik a cicád érdeklődését, és játssz vele naponta többször, hogy ne csak a kanapén heverésszen. Sokszor már elég egy zacskó zörgése, vagy egy papírgalacsin is, de ha a macskád rá sem hederít, akkor jó a felhúzható egér, a pálca végére erősített gombolyag, toll, bármi, amitől megmozdul.

Ha elértétek a végcélt, akkor is ügyelj az étrendre!

Ha a kedvenced leadta a súlyfeleslegét, akkor is kerüld a szénhidrátokat! Sem a kutyádnak, sem a cicádnak nincs szüksége annyi szénhidrátra, mint neked, helyette fehérjéből, és zsírból nyerik az energiát. Amikor kiválasztod a tápot, ne csak arra figyelj, hogy gabonamentes legyen, ugyanis az távolról sem jelenti azt, hogy nem szénhidrátmentes!

Ha nincs feltüntetve a címkén a szénhidráttartalom, add össze a címkén található nyers hamu, nyersfehérje, nyersolajok és zsírok százalékos értékeket, vond ki 100-ból, és megkapod a szénhidráttartalmat. Ha a kapott érték nem 50 százalék alatti, tedd vissza a polcra a tápot, konzervet! Zöldségből, gyümölcsből 20 százaléknyit, gabonából 5 százaléknyit tartalmazzon az étrend. Sőt, arra is érdemes ügyelned, hogy fehérjéből milyen minőséget adsz neki, ugyanis könnyen allergiás reakciót válthat ki a vegyes fehérje összetételű konzerv. Adj neki nyers húst is néha, és ügyelj a változatosságra, ha pedig biztosra akarsz menni, válaszd a hipoallergén konzerveket!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top