Család

Képes vagy leszokni a veszekedésről?

A házasság még veszekedés nélkül sem egyszerű, hát még ha folyton marjátok egymást.

Teljesen normális, ha vannak konfliktusok egy házasságban, de amikor már mindennap veszekedés és vita van, akkor az nem egy egészséges kapcsolat. Mitzi Bockmann mentálhigiénés szakember tanácsai segíthetnek, ha belekerültél a pároddal egy veszekedős ördögi körbe.

1. Döntsétek el, mikor tudtok higgadtan beszélni

Bockmann szerint az első és legfontosabb lépés az, hogy ne beszélgessetek mérgesen. Ilyenkor a pillanat hevében olyat vágtok egymás fejéhez, amit később megbántok. A szakember legalább két óra várakozási időt javasol, hogy mindenki megnyugodjon, és képesek legyetek tiszta fejjel érvelni az igazatok mellett.

2. Ne támadj a másikra

Tudatosság kell hozzá, hogy mérgedben ne támadj a párodra, de megéri az erőfeszítést. Bockmann felhozza azt a példát, amikor a férj későn ér haza, a feleség pedig egyből nekiesik, hogy miért ilyen bunkó, hogy mindig elkésik. Ehelyett azt javasolja, hogy próbálj ki valami ilyesmit: „Nagyon elszomorít, amikor ilyen későn érsz haza, hiányzol a vacsora közben.”

Ha letámadod a párodat, akkor rögtön védekezni fog, ebből pedig nem alakulhat ki normális párbeszéd. Ha viszont a második lehetőséget választod, akkor csak megosztod az érzéseidet vele, amivel nem lehet vitázni.

házasság veszekedés tanács

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

3. Figyelj oda, ha beszél hozzád

Amikor konfliktus van köztetek, akkor ne csak a saját igazadat mantrázd magadban, ne azt fogalmazd, mit fogsz a fejéhez vágni, amint hagy szóhoz jutni, hanem tényleg halld meg, amit mond. Ha például a fenti esetben bocsánatot kér, akkor figyelj rá, és zárd le a konfliktust.

4. Mindketten emberek vagytok

Az emberek pedig olykor hibáznak. Sokszor rossz döntéseket hoznak. És tele vannak ellentmondásos érzelmekkel. Várj el annyit saját magadtól és a párodtól, amennyit egy ember tud teljesíteni, ne akard, hogy tökéletes legyen a házasságod, mert olyan nincs. Mindig szerezz elég információt az adott helyzetről, mielőtt kiborulnál, lehet, hogy kiderül: még sincs vaj a párod fején.

5. Kérj bocsánatot és bocsáss meg

Aki egészséges párkapcsolatban szeretne élni, annak meg kell tanulnia, hogyan kérjen bocsánatot és hogyan bocsásson meg a párjának. Ezek nélkül nem működik egy kapcsolat sem hosszútávon. Ha tartogatod magadban a sérelmeket, és nem ismered be, amikor hibázol, akkor előbb-utóbb fel fogsz robbanni. Ne hagyd, hogy az elfojtott düh és neheztelés tönkretegye a házasságodat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top