Család

Kikészít a kiskifli-nagykifli alvópóz? Nem vagy egyedül

Meglepő, de nem a kiskifli-nagykifli a legjobb alvópóz egy párkapcsolatban.

Azt gondoljuk, hogy egy jó párkapcsolatban összebújva alszanak a párok, de valószínűleg csak túl sok filmet nézünk, azért alakult ki ez a kép a fejünkben. A tudomány ugyanis mást mond: egy új amerikai kutatás szerint a párok fele úgy szeret aludni, hogy nem érnek közben egymáshoz – a szakemberek szerint pedig ez a jó kapcsolatra utal.

Miért nem bújnak össze a párok?

Ashleigh Edelstein családterapeuta szerint nem jelent eltávolodást, ha nem kifliznek a párok alvás közben. Az egyik szeret forogni, a másik szuper érzékeny a hangokra, a harmadik pedig nem bírja, ha az arcába lélegzik a párja.

„Vannak olyan párok, akik még el is választják magukat egymástól az ágyban, például beékelnek egy összetekert pokrócot maguk közé. Ez nem azt jelenti, hogy vége a kapcsolatnak, lehet, hogy csak mindketten érzékenyebbek az átlagnál, és nem tudnának aludni, ha összebújnának.”

párkapcsolat külön alvás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Az, hogy nem érintik meg egymást, nem jelenti azt, hogy eltávolodtak egymástól a párok, hiszen a másik energiáit, jelenlétét attól még érzékelik, hogy nem tapadnak egymásra. Ahogy a terapeuta fogalmaz:

Érintés nélkül is lehetsz érzelmileg közel a másikhoz.

Sőt Edelstein állítása szerint ha nem összebújva alszunk, az azt is jelentheti, hogy biztonságban érezzük magunkat egymás mellett.

„Minél inkább biztonságban érzik magukat a párok egy párkapcsolatban, annál nagyobb szabadságuk van, és annál függetlenebbek. Ha nem érintik meg egymást alvás közben, az ennek az érzelmi intimitásnak és függetlenségnek a jele is lehet.”

Persze ez nem azt jelenti, hogy akik kifliben szeretnek aludni, azok között probléma lenne – teszi hozzá a szakember; az viszont utalhat elhidegülésre, ha nemcsak az ágyban, de semmikor máskor sem érnek egymáshoz a párok. Ez utóbbi nyilván valamilyen mélyebb zavarra utal az intimitásban, amit fel kell deríteni mielőbb.

Azon viszont nem kell aggódni ezek szerint, ha külön akarsz aludni a párodtól, vagy erődítményt építesz magatok közé az ágyban, mert csak annyit jelent, hogy biztonságban érzed magad mellette anélkül is, hogy hozzábújnál. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top