Család

A legintimebb adatokat tudhatta meg nők millióiról Facebook

Cikluskövető applikációkon keresztül juthattak el az érzékeny adatok a Facebookhoz.

A Privacy International vizsgálata kiderítette, hogy cikluskövető applikációkon keresztül nők millióinak legintimebb adataihoz juthatott hozzá a Facebook. A jelentés öt ilyen alkalmazást azonosított, melyek közül kettő, a Maya és MIA Fem különösen sok  érzékeny adatot osztott meg. A Mayát ötmillióan, a MIA Femet egymillióan töltötték már le.

Mindkét szóban forgó appra bel lehet jelentkezni Facebook-profillal, cserébe az alkalmazások adatokat juttatnak vissza a közösségi oldalnak. Az elemzésből kiderült, hogy az applikációk már azelőtt megkezdték az adatok visszaküldését, mielőtt a felhasználó egyáltalán elfogadta volna az adatvédelmi nyilatkozatot.

Maya a következő adatokat továbbította a felhasználókról:

  • beszámoltak-e görcsökről vagy az emlőik érzékenységéről 
  • szednek-e fogamzásgátlót
  • milyen a hangulatuk
  • mikor szexeltek utoljára, és védekeztek-e

A MIA Fem pedig ezeket az adatokat osztotta meg:

  • a felhasználók utolsó mentruációjának időpontja és hosszúsága
  • fogyasztanak-e kávét, illetve alkoholt
  • milyen női higiéniai termékeket használnak
  • milyen egészségügyi problémáik vannak, például székrekedés vagy hasmenés

Mindemellett ha az app használója a szexuális szokásairól is beszámolt az alkalmazásban, azok az adatok is eljutottak a Facebookhoz. Az így kapott adatokat pedig a közösségi oldal a tagok azonosítójához kötheti.

A Facebook szóvivője az ügyben úgy nyilatkozott, hogy az applikációk fejlesztőinek egyértelművé kell tenniük, milyen adatokat gyűjtenek, és osztanak meg a felhasználókról. Hozzátette, a cég kapcsolatba lépett a kérdéses alkalmazások üzemeltetőivel a szolgáltatási feltételek esetleges megsértése miatt.

via

(Nyitókép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top